В новините
 
25.08.2004 14:14   Новината е видяна 5480 пъти
ДЪРЖАВАТА ПРОДАВА ДЕЛА СИ В "СЛЪНЧЕВ БРЯГ"
Държавата продава дела си в "Слънчев бряг"

АП търси оценител за 75% от акциите на курорта и на "България Ер"

Ралица Василева

Последният държавен курорт у нас - "Слънчев бряг", се пуска за продажба. Агенцията за приватизация (АП) обяви вчера, че търси оценител на 75% от акциите на "Слънчев бряг" АД. Това е собственикът на електро- и ВиК- инфраструктурата на едноименния комплекс. Хотелите и заведенията там от години са собственост на частни лица.
През есента на миналата година Агенцията за приватизация предложи на ресорните министерства "Слънчев бряг" и още 40 други държавни компании да бъдат ликвидирани. Причината беше, че повечето от тях са декапитализирани и трудно ще намерят нови собственици. От Министерството на икономиката категорично се противопоставиха на вариант морски курорт да бъде обявен в ликвидация.
Освен на инфраструктурата в курорта, "Слънчев бряг" АД е собственик и на хотел "Кристал", и няколко административни сгради. 25% от капитала на акционерното дружество е собственост на 3800 частни лица, повечето от които са притежатели на имоти в курорта. Предишната идея за приватизация на "Слънчев бряг" АД предвиждаше дружеството да се продава заедно със земите под вече продадените хотели. Собствениците им обаче съумяха да отстоят правото си да закупят прилежащите терени.
Крайният срок за участие в процедурата е 10 дни след публикуване на обявата, а депозитът струва 100 лева. Фирмите трябва да имат в екипа си правоспособен юрист и оценител, лицензиран в АП.
Агенцията търси и фирма, която да изготви юридическа и финансова оценка и на "България Ер". Миналия четвъртък на заседанието на Министерски съвет беше гласувана стратегията за приватизация на авиопревозвача. Още в началото на парламентарния сезон, документът ще бъде внесен за обсъждане. Изискванията за кандидат-оценителите са същите като за "Слънчев бряг", депозитът също е 100 лв. Крайният срок за подаване на заявления от кандидат оценителите на "Слънчев бряг" и "България Ер" е 10 дни, считано от вчера. От агенцията уточниха, че желаещите да станат оценители на двете държавни компании, могат да получат допълнителни разяснения по условията за провеждане на ограничения конкурс.
Вчера стана ясно, че хотелиерите в самия курорт обявяват 35% намаление от цените си за септември. От началото на месеца стая в 3-звезден хотел ще струва 70 лв. на вечер, в 4-звезден - 80-100 лв. Цената за нощувка на човек в хотел от категория 5 звезди ще бъде 250 лева.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |