В новините
 
11.04.2005 03:38   Новината е видяна 4175 пъти
Граждански бунтове за земи пламнаха в Банско и Равда
Пумпалов посочи, че хиляди граждани ще настояват "за спиране на незаконното разграбване на земи от поземлената комисия и за изкореняване на корупцията в общинската администрация". Направена е и подписка, в която влизат над 1200 души, чийто интереси са засегнати. Според Пумпалов комисията е върнала имотите на част от собствениците, но общината продава парчета от тях като нейни. Повечето земи са в местността Грамадето в близост до началната станция на кабинковия лифт.


"Прокуратурата стои начело на цялата история и бездейства въпреки подадените сигнали. От ситуацията се възползват най-различни групировки", заяви Пумпалов. По този начин се спират да инвестират сериозни и доказали се предприемачи, допълни той. Три години инициативният комитет е изпращал писма до министрите на вътрешните работи, на земеделието, до премиера, председателя на парламента и до главния прокурор Никола Филчев, но отговори не са получили.


Жители на бургаското село Равда пък протестират за около 1000 дка крайбрежна земя, за която те притежават нотариални актове от 1993 г., но още не им е върната. Върху имотите Министерството на образованието има почивни бази, земята е застроена, а собствениците не са обезщетени. По думите на общинския съветник в Несебър Драгомир Попов земята е на стойност между 60 и 70 млн. евро. Протестиращите дадоха петдневен срок на министерството да реши проблема и приеха декларация, в която се иска оставката на министър Игор Дамянов. Исканията на собствениците бяха подкрепени с писмо от областния управител на Бургас Иван Витанов, което той адресира до премиера Симеон Сакскобургготски.


Вчера РДВР - Бургас, разпространи съобщение, че на собствениците на спорни земи е разрешено провеждането на мирни протести в центъра на с. Равда около кметството, но не и блокиране на централния път Бургас - Варна. Поради тази причина в управлението е привикан председателят на Лигата за защита правата на човека Николай Колев-Босия, който агитирал гражданите да спрат движението по главния път. Босия подписал декларация, че няма да се съобрази с полицейските разпореждания, и му е съставен акт.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |