В новините
 
05.02.2011 06:43   Новината е видяна 7497 пъти
Бургас - бургазлии са най-идейни

От пресцентъра на Община Бургас съобщават, че кметът Димитър Николов прекарва голяма част от времето си в Интернет. Той получава и внимателно изчита множеството е-мейли от бургазлии, които стават все по-дръзки в мечтите си за по-красив и благоустроен Бургас.
Идеите варират от подводен тунел между бургаското пристанище и остров Света Анастасия до закачането на червени фенери по светофарите, които са пестят електричество и да приканват туристите към реализация на разходи в Бургас.

Инициативни бургазлии предлагат идейни проекти за Бургас
Увеличава се броят на гражданите, които желаят да помогнат на общинската администрация с иновативни предложения и идеи в името на общата цел – благоустрояване и подобряване облика на града.
На електронната си поща кметът Димитър Николов ежедневно получава разнообразни и интересни идеи, взаимствани от европейската и световна практика в областта на модерното и технологично градоустойство. Голяма част от тях са свързани с въвеждането на екологични и енергоспестяващи съоръжения, които вече са приложени и успешно работят в най-развитите съвременни градове.
Любопитно, например, е предложението на Радослав Петров за изграждане на атракционен подводен илюминатор на о-в „Света Анастасия” като част от проекта за неговата реконструкция. Подводният илюминатор да бъде изграден като съоръжение на две нива с две закалени стъкла за наблюдение, предлага той. Първото ниво- с основа на морското равнище, от което да се вижда морския хоризонт и прибоя на вълните, а второто с основа на равнището на морското дъно, откъдето ще се наблюдава подводната част на акостиралите плавателни съдове и разнообразието на подводния свят в Черно море. „Така изградения атракционен подводен илюминатор освен, че ще оставя незабравими впечатления у всички посетители на остров „Света Анастасия”, ще предоставя и възможност за екологичен мониторинг на част от черноморското дъно.”, завършва писмото си Радослав Петров.
Един от най-активните граждани, които редовно изпращат на кмета Николов иновативни предложения, е Ивайло Добрев. Въвеждане на „Зелена светлина” по кръстовищата, удължване на знак зелено в най-натоварени часови пояси, зелени стикери за автомобили, влизащи в центъра и организиране на „Бургаски Великден” в рамките на кампанията „Завръщане в Бургас” са само малка част от тях.
Интерес предизвика предложението, свързано с изграждането на Планетариума в Бургас. Ето какво е написал той: „За градския човек на XXI век планетариумът е най-бързата и достъпна връзка с Космоса. Той бързо ще си извоюва място сред най-интересните центрове за занимания на младежите от 2 до 102 години.”. Оборудван с дигитални инструменти за проектиране на небето, телескопи за наблюдения на живо, изложбени пространства и зали за прожекции, той ще представлява истински космически театър. Писмото завършва с това, че „Ако всеки един от нас можеше да предприеме космическо пътешествие до Луната, близка планета или галактика, би оценил колко уникален и крехък е нашият дом – планетата Земя, и осъзнал нуждата от отговорното му опазване.”.
Последното от предложенията на Ивайло Добрев е свързано с въвеждането на нови светофарни уредби за пешеходците, които да се приложат при реализацията на стартиралия вече проект „Интегриран градски транспорт на Бургас”. Това са гъвкави светофари от еластична LED лента, която може да бъде поставена навсякъде - на стълб, на пилон или на близкото... дърво. Всеки светофар има козирка, която предпазва не само устройството, но и вградените в него слънчеви панели, осигуряващи нужната енергия за работата му. Те използват екологична енергия, а монтирането им пести средства, тъй като не е необходимо да се монтира специален стълб.
Негово е и предложението за създаване на форум за идейни проекти за Бургас. „Нека се включат всички, които имат желание и милеят за града си.”. 






Ключови думи: Бургас, благоустрояване на Бургас, идейни проекти, бургазлии, жители на Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |