В новините
 
04.12.2010 11:20   Новината е видяна 6720 пъти
Благотворителна изложба в полза на децата от дом за сираци Св. Николай в Нови Хан

Благотворителна изложба в полза на децата от дом за сираци „Св. Николай” в Нови Хан
09.12.2010

На 9 декември от 19.00 ч. в Арт Галерия АНИМА на ул. „Любен Каравелов”, 58 ще бъде открита изложба с повече от 100 оригинални графики и литографии, които са част от личната колекция на д-р Ернст Юде, председател на Германско-българското дружество „Кирил и Методий” във Франкфурт. Събитието е под патронажа на Н. Пр. Матиас Хьопфнер, посланик на Федерална република Германия в България.
Изложбата е озаглавена “Съвършенство в черно и бяло” и приканва да ограничим черното в полза на бялото и подкрепим добрите дела. Замисълът на д-р Юде е реализираните приходи от продажба да отидат в полза на Дом за сираци “Св. Николай” при манастир “Св. Троица”, с. Нови Хан. На откриването ще бъде представен документалният филм за Отец Иван и неговите деца с режисьор Джеки Стоев.

По информация на г-жа Анна Панайотова от АНИМА, колекцията съдържа оригинални графики и литографии, създадени между  50-те и 80-те години на миналия век. Сред имената на авторите са Тома Томов, Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Драган Милев – Дари, прф. Румен Скорчев, проф. Петър Чуклев, Ирни Ланг, Кумер, Роналд Парис, Регине Вегнер.

Изложбата може да бъде видяна до 30 януари 2011г. в галерията на ул.  ул. „Любен Каравелов”, 58. След това, допълнена с нови творби, ще отпътува и в други градове на страната – Варна, Велико Търново, Бургас, Пазарджик и Елена. Така ще се даде възможност на повече хора да се включат в благотворителната проява.


Германско-българското дружество е учредно през 1982 г. с цел да съдейства за взаимното разбирателството и контакти между българите и приятелите на България в Германия, да организира инициативи за популяризиране на българската култура и история.  През изминалите години дружеството разви забележителна културна и благотворителна дейност, която се дължи преди всичко на организационния талант и личната съпричастност към проблемите в нашата страна на председателя д-р Ернст Юде. По негова инициатива във Франкфурт са организирани изложби на български художници и скулптори, изяви на родни инструменталисти. Специално внимание се отделя на грижата за младите таланти в нашата страна. Много внимание, сили и средства се отделят за реализацията на многобройните хуманитарни проекти, насочени към родината. Сред по-важните през последните години са: цялостен ремонт и оборудване на зъболекарски кабинет в софийската гимназия “Г. С. Раковски”, както и осигуряването на квалифициран специалист – стоматолог; осигуряване  на рентгенова апаратура за диагностичния център в Добрич и за клиниката в Самоков; осигуряване на медицинска апаратура за   клиниката в Гоце Делчев; дарение в размер на DM 20 000 за дом “Мария Луиза” в Пловдив; подкрепа на домовете за възрастни в Добрич и Пазарджик, проекти в Елена.
През 2003 г. д-р Ернс Юде е удостоен с паметния медал на ДАБЧ „Иван Вазов” за дългогодишните му заслуги като председател на дружеството, за всеотдайната му дарителска дейност, за приноса му в популяризирането на родната култура в Германия, както и по повод на неговата 60-годишнина.





Ключови думи: изложба, сираци, АНИМА, графики, литографии, Ернст Юде,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |