В новините
 
25.11.2010 15:14   Новината е видяна 4699 пъти
Четирима бургаски ученици ще посетят Европейския парламент

След двудневни дебати между ученици от две гимназии в Бургас, бяха избрани четири човека, които ще посетят през 2011 г. Брюксел и ще се запознаят отблизо с работа на Европейския парламент.
Проектът „Младите хора говорят за Европа” е иницииран от фондация „Пайдея” и е под патронажа на евродепутата д-р Андрей Ковачев. Дебатите се проведоха в три големи града в България – София, Варна и Бургас. Фокусът им беше поставен върху това, как държавите в ЕС ще запазят своята национална идентичност и дали младите хора се чувстват европейци.
В първия ден на дебатите един срещу друг се изправиха два отбора от Английска гимназия Бургас, дебатираха по предварително изтеглена тема. За подкрепа в тези дебати всеки отбор си беше довел съученици и приятели, които също участваха в дебатите с въпроси, коментари и допринесоха за подходяща атмосфера.
На фона на проблемите, които все още има България в ЕС, се открои положителната нагласа на учениците за бъдещето на страната и за това, че няма да се заличи стотици години история, след като сме членове на ЕС. „Националната особеност и култура на всяка страна ще обогатят европейско семейство”, заявиха от единия отбор. На въпрос дали България е готова да приеме еврото, като национална валута, участниците все още остават с отрицателна нагласа, заради разликата в стандартите на България, спрямо останалите страни в Европейския съюз.
На журито от офиса на Информационния център на д-р Андрей Ковачев беше изключително трудно всеки път, когато трябваше да поставя оценка, но в крайна сметка за Брюксел заминават отбора на Гергана Попова и Ирина Диханова, ученици в 10 клас от Английската гимназия. ”Това беше истинско признание за нас и за нашият труд, който положихме да се запознаем с обширната
материя за ЕС. Усилията си заслужаваха и сега сме наистина радостни, че спечелихме”, коментираха победителите.
Във втория ден от дебатите се изправиха един срещу друг два отбора от ПМГ Бургас, които от самото начало показаха, че желаят еднакво силно билета на Брюксел. Темите, върху които трябваше да покажат своите знания бяха: „Чувствате ли се гражданин на Европа” и „Как разбирате мотото на Европа – „Единство в многообразието?” Отново отборите показаха завидни знания в сферата на членството на България в ЕС, както и актуални събития случващи се в Европа.
„Чувствам се европеец, но има още какво да се желае. Българите се чувстват навсякъде из Европа – европейци и са третирани като такива, но не и в България. Българите не си знаят правата и рядко се интересуват от тях”, е коментарът на учениците от ПМГ Бургас. За победители във втория ден бяха обявени Християн Павлов и Ахмед Маджар – ученици в 12 клас на ПМГ Бургас.
Всички участващи в дебатите, както и публиката, която участваше активно с въпроси, получиха награди и литература на европейска тематика, осигурена от Европейският информационен център на д-р Андрей Ковачев в Бургас.





Ключови думи: дебати, ученици, Бургас, Брюксел, Андрей Ковачев,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |