В новините
 
06.10.2010 12:44   Новината е видяна 7300 пъти
Първата в Бургаска област модерна езикова компютърна лаборатория откриха в СОУ „Христо Ботев” - Айтос

На 4 октомври 2010 г., в СОУ „Христо Ботев” в Айтос беше открита първата в Бургаска област модерна езикова компютърна лаборатория. Мултифункционалният езиков кабинет е изграден по проект „Светът в една класна стая” и е финансиран от Фондация „Америка за България”.
Езиковата лаборатория е една от малкото в България. В нея учениците ще усвояват знания и умения по английски език.
На тържествената церемония за откриването присъстваха кметът Евгени Врабчев и народните представители от ГЕРБ д-р Галина Милева и Иван Алексиев. На уникалното за училището събитие бяха и Франк Бауер – Президент на Фондация „Америка за България”, Десислава Тальокова – Изпълнителен директор и Иванка Цанкова – Програмен директор на Фондацията в България. Според г-н Бауер, много училища биха завидяла на айтоското за възможността да има кабинет с най-модерното оборудване. Стана ясно, че Фондацията подкрепя силни, динамични и активни ръководители на училища. Според Франк Бяуер в България такива ръководители се броят на пръсти. Той благодари на директорката Пенка Кирязова за чудесно свършената работа.
Новият кабинет в айтоското училище няма нищо общо с досегашните условия за преподаване на чужди езици. В него учителите ще имат възможност за иновации, атрактивни методи и техники, чрез които учениците ще опознават американските традиции и култура. Нещо повече - забавлявайки се, ще преоткриват богатствата на света. Специализиран софтуер с инсталирани 17 компютъра, дава възможност на всеки ученик да остане „насаме” със собствените си знания. Да се упражнява индивидуално, да чува произношението си и да коригира грешките. Учителят е в ролята на наблюдател: контролира и напътства учениците от своя компютър. Към лабораторните езикови „реквизити” има монтирана интерактивна дъска, която също притежава специализиран езиков софтуер. В широкоспектърните модерни „екстри” се открояват възможността за симултанен превод, както и опции за филмови субтитри.
Работата в новия езиков кабинет се успорядява с дейностите по други три проекта за междуучилищно партньорство по Програмата „Коменски”, спечелени от СОУ „Христо Ботев”. Допирните точки между проектите ще са в осъществените видеоконферентни връзки и скайп-контакти с партньорите от няколко европейски страни.
В кабинета ще функционира библиотека с учебни помагала и мултимедийни продукти, свързани с изучаването на бизнес- английски и на специализиран английски в областта на туризма.
Езиковата лаборатория е с широко отворени врати  както за възпитаниците на най-старото и най-голямото училище на територията на община Айтос, така и за желаещите да изучават английски език учители. А защо не и за по-широка аудитория?
Проектът „Светът в една класна стая” е на стойност 58 981 лв. 70% от средствата осигурява Фондация „Америка за България. Тя е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Училището пък инвестира собствен принос в доброволния труд на учители, ученици, родители.




Ключови думи: айтос, езиков кабинет, класна стая,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |