В новините
 
29.09.2010 11:23   Новината е видяна 11950 пъти
Кметът Николов даде старт за изграждане на бургаското ларго

Кметът на Бургас Димитър Николов даде старт на проекта за цялостна реконструкция на главната улица „Александровска”. Строителните дейности започнаха близо до един от градските символи – Часовника.
„Знам, че ремонтът ще причини неудобства, но съм убеден, че усилията и изхабените нерви си струват, защото догодина ще имаме най-красивото ларго в България. Убеден съм, че това е и желание на повечето бургазлии”, заяви по време на церемонията кметът Николов.
Средствата за мащабната реконструкция идват от спечелен проект на стойност 10 млн. лв. Той е озаглавен „Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в Община Бургас” и е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”, приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, операция 1.4 „Подобряване на физическата среда и превенция на риска”.
Бургас спечели този проект в конкуренция с 64 други български общини. Той включва обекти, обособени за реализация в четири лота. Днес /29 септември/ започна изпълнението на два от тези четири лота:
* ЛОТ 1 - „Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона ул. „Александровска” - от пл. „Царица Йоана” до пл. „Тройката”, ул. „Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Бургас”, с изпълнител Трейс Бургас ЕАД.
Стойността на обекта е 3 781 302,62 лв. Срокът за изпълнение е 210 дни. Автор на проекта е фирма Атика Р5. Предвидените строително-монтажни работи обхващат територия с площ около 22 000 кв. м. Целта на проекта е създаване на пешеходна зона за широко обществено ползване, достъпна и за хора с увреждания, създаване на зони за социални контакти, места за отдих, решаване на проблемите по енергийна ефективност, запазване на съществуващите и създаване на нови зелени площи. Проектът предлага създаването на единна градска структура, съхраняваща традиционната градска атмосфера и предлагаща нова съвременна организация.
 * ЛОТ 4 - ''Благоустрояване и реконструкция на спортна площадка Дом Надежда, ж. к. Република, УПИ II, кв. 172,. гр. Бургас, и пространството, заключено между бул. „Иван Вазов”, ул. „Хан Крум” и ул. „Цар Петър” - гр. Бургас”, с изпълнител „Консорциум Хан Крум – Бургас”. Стойността на този обект е в размер на 491 652,90 лв. Срокът за изпълнение е 90 дни, а целта е създаване на хармонична среда за спорт и отдих на подрастващите, увеличаване сигурността, снижаване разходите за консумативи и осигуряване на достъпност за населението, включително и за хора с увреждания. Двата обекта са разположени в силно урбанизирана градска среда, с възможност за голяма посещаемост и добър обществено-полезен ефект.
Независимият строителен надзор по двата лота ще се упражнява от фирма „Трафикконсулт БГ” ЕООД.
На първата копка присъстваха зам.-кметовете Красимир Стойчев, Костадин Марков, Атанаска Николова, главният архитект Веселина Илиева, областният управител Константин Гребенаров, представители на Община Бургас и Общински съвет – Бургас, ръководителите на фирмите – изпълнители.
Скоро ще започне изпълнението на останалите два лота по проекта:
* ЛОТ 2 - Реконструкция на ул. "Генерал Гурко", ул. "Адам Мицкевич"
* ЛОТ 3 - Благоустрояване и паркоустрояване на Приморски парк - нова част, възстановяване на декоративна стена "Стената на приказките" и водно огледало в Приморски парк.






Ключови думи: Бургас, реконструкция, ларго, проект, пешеходна зона Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |