В новините
 
29.09.2010 08:46   Новината е видяна 8336 пъти
НЕСЕБЪР - ПРОЕКТ „С КНИГА В ПАРКА”

Деца от началните класове се събраха днес в Южния парк и разказаха кои са им любимите книги и герои, какво ги е впечатлило в четивото, което бяха взели със себе си и на кой герой искат да приличат. В свободен разговор днес бяха засегнати темите за доброто, любовта, приключенията, смелостта, патриотизма и т.н. Приказките на братя Грим и на Андерсен, „Мечо Пух”, „Алиса в страната на чудесата”, Български народни приказки, „Пипи Дългото чорапче”, „Червената шапчица” бяха само малка част от любимите книги, които носеха децата. Ученик от трети клас дори зачете разказ от Емилиян Станев, в който се разказваше за два положителни образи и това бе допаднало на детето, което специално си бе отбелязало пасажа. Друг ученик вместо да прочете, направо изрецитира „Аз съм българче” и получи голяма доза аплодисмети. Малката русалка, Алиса и Пипи бяха сред героините, които най-много ангажираха въображението и вниманието на момичетата. Самите учителки, които водеха класовете пожелаха на децата да продължават да четат  и да обогатяват своите знания. Към края на срещата бе масовата размяна на книжки между връстниците, които обещаха да прочетат и да върнат четивото на другарчето си. Ели Кирилова, заместник-кмет по „Култура, образование и международно сътрудничество” в тон с духа на инициативата бе донесла 2 свои прочетени книги, които даде на учителките. Освен това тя сподели, че е щастлива от факта, че толкова много деца са дошли с любимите си книги и са готови да ги разменят със свой приятел и връстник, защото книгите трябва да пътуват между хората, а по този начин между хората да летят идеи.  Ели Кирилова допълни още, че това е едва първата инициатива от пилотния проект на община Несебър, „С книга в парка”, но след като той се разрасне и затвърди, както децата, така и възрастните ги очакват много приятни изненади и нови открития, които да стимулират четенето на територията на общината.

С тази проява сред природата в края на септември община Несебър даде старт на най-новия си проект, който е насочен към най-малките, към подрастващите, към тези, които сега пристъпват в необятния свят на  романите, приказките, поучителните разкази. Към тези, които чрез книгата откриват нови светове, далечни земи и се „срещат” с различни герои - и добри, и лоши и така откриват истини за заобикалящия ги свят, истини, чиято сила не е преминала и днес. Целта на проекта е да покаже на децата, че сред природата и с книга в ръка също е интересно и не е задължително да прекарват голяма част от времето си пред компютрите. Проектът се стреми да накара подрастващите да общуват помежду си, да споделят кое за тях е добро и лошо, като се олицетворяват  с някой от героите в любимите си книги. Първата проява от проекта днес показа, че тази цел ще бъде постигната благодарение на ентусиазма, с който децата приеха инициативата и тръгвайки обратно към класните си стаи вече очакваха с нетърпение отново да се срещнат с книга в ръка.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |