В новините
 
25.09.2010 14:59   Новината е видяна 5470 пъти
Мария Неделчева: Гражданите на Конго трябва на всяка цена да се чувстват участници в промяната"
На пленарно заседание в Страсбург ЕП разгледа декларацията на Съвета и Европейската комисия относно  „Недостатъците в областта на защитата на правата на човека и правосъдието в Демократична република Конго”.
Евродепутатът Мария Неделчева от Групата на ЕНП(ГЕРБ)  в качеството си на заместник-председател  на  Комисията по социални въпроси в Парламентарната асамблея АКТБ -ЕП се възползва от правото си на изказване в рамките на дискусията.

В началната фаза на изказването си българският евродепутат наблегна на това, че всеки един военен конфликт има катастрофално последствие, но като този в Конго, където армията е наполовина съставена от деца, където изнасилването е едно от главните оръжия, ни изправя пред пълно отрицание на правовата държава.
Неделчева припомни и най-скорошния пример, когато на 28 юли в северен Киву са били извършени масови изнасилвания.

Тя  акцентира и на това, че е крайно време да се предприемат  действия, защото при създалата се вече ситуация се е стигнало до положение, в което изнасилванията  на цивилни извън зоните на конфликт започвало да се приема като нещо нормално. От години вече психическото, физическото и социално разрушение е част от живота на хиляди жени в Конго.

„Борбата с ненаказуемостта трябва да бъде приоритет! Най-напред трябва на местно и национално ниво обществото да бъде консултирано, защото без приобщаване на гражданското общество към проблема, предприетите решения и мерки ще бъдат приемани с недоверие. Гражданите на Конго трябва на всяка цена да се чувстват участници в промяната”, подчерта г-жа Неделчева.
На второ място тя добави, че трябва да се внимава бившите обвиняеми да не стават новите съдници  в силите на сигурността и в държавните институции.

 Българският евродепутат изтъкна, че  следващите избори през 2011 са една добра възможност да бъдат поставени основите на нови  начинания и според нея  главни предизвикателства ще бъдат създаването на парламентарна комисия за правата на човека,  продължаването на реформата в съдебната система с акцент върху защитата и социалното приобщаване на жертвите, борбата срещу корупцията и разследването на доходите, придобити от добива и търговията на полезни изкопаеми.

„Предвид новите събития, се налага преразглеждане на  европейско и международно ниво на човешките, техническите и финансовите ресурси, използвани в рамките на мисиите EUSEC и EUPOL.
За да се постигне трайна стабилизация в страната е нужно да бъде направена задълбочена ревизия на помощните инструменти за реконструкцията на институционалната, съдебната и икономическата система.”

В заключителната фаза на изказването си Мария Неделчева каза, че демократична република без защита на правовата държава и на човешките права може да съществува само като название и призова да се сложи край на този парадокс.

От 30 ноември до 5 декември г-жа  Мария Неделчева ще участва в следващата делегация на ЕП в Конго в качеството си на заместник-председател на Комисията по социални въпроси и околна среда на Съвместната парламентарна асамблея ЕС-АКТБ.






Ключови думи: комисия, Мария Неделчева, социални въпроси, асамблея, евродепутат,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |