В новините
 
25.09.2010 11:51   Новината е видяна 8806 пъти
За 30 бранша увеличенията на минималните осигурителни прагове вече са ясни
За 30 икономически сектора бяха постигнати споразумения между синдикати и работодатели за увеличение на минималните осигурителни прагове за 2011 г. За останалите 44 сектора предстои да се вземе административно решение за нарастване на минималния осигурителен доход (МОД).
Средният процент на нарастване на МОД за всички сключени към момента споразумения е 5.6. Такова е и предложението на синдикатите за увеличение на МОД за останалите 44 сектора. Работодателските организации, обаче, настояват да се приложи методиката от миналата година, при която увеличението да е равно на процента прогнозна инфлация, който за 2011 г. е 3.7%.
Аргументите на работодателските организации са свързани основно с факта, че по-високият процент – 5.6, се дължи на драстичното увеличение в няколко сектора, докато в масовия случай договореностите се движат между 0 и 2 процента. Секторите с най-висок ръст на договорено увеличение са и тези със сериозен дял на т.нар. „сив сектор”, а именно туризъм (12.5%), производство на хартия (9.7%) и текстил и облекло (7%). Тези сериозни увеличения се дължат преди всичко на желанието на работодателите да се противопоставят на сивия сектор в съответните браншове.
Противоречията между синдикати и работодатели относно процента на увеличение на МОД в 44-те бранша, за които не е постигнато двустранно споразумение, се очаква да бъдат решени следващия вторник (28 септември), когато ще се проведе последното заседание на работната група за МОД 2011, съвместно с министъра на труда и социалната политика.

 ТАБЛИЦА С ДОГОВОРЕНИТЕ МИНИМАЛНИ ОСИГУРИТЕЛНИ ПРАГОВЕ ЗА 2011 Г.







Ключови думи: споразумения, синдикати, работодатели, осигурителни прагове,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |