В новините
 
16.09.2010 04:08   Новината е видяна 5222 пъти
Експерти от БДЗП намериха загинали от токов удар птици в района на Бургаските езера

Двадесет и една птици загинали от токов удар в района на Бургаските езера намериха експерти от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Най-много са откритите тела на бели щъркели – 18 на брой, намерили смъртта си след сблъсък с електропреносната мрежа, разположена в близост до Атанасовското езеро. Благодарение на съдействието на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите – Бургас (РИОСВ), труповете на птиците бяха извозени за изгаряне в екарисаж.
Две малки бели чапли и една речна чайка са също сред жертивите от токов удар. Това са първите намерени мъртви птици за тази година, в резултат на извършваните всеки месец проучвания на потенциално опасните за тях електрически стълбове около трите бургаски езера – Атанасовско, Вая и комплекса Мандра – Пода. Наблюденията се правят по проект «Живот за Бургаските езера» финансиран от ЕС по програма LIFE+.
 Обхожданията на електропреносната мрежа се извършват, за да се събере достатъчно информация, която след анализ ще позволи да се набележат конкретни мерки за намаляване на една от сериозните заплахи и причини за смъртта на много видове птици застрашени от изчезване в световен мащаб.
 В рамките на изпълняваният от БДЗП проект, проучванията ще продължат и през следващите три месеца до края на годината. Това е времето, когато езерата на Бургас приютяват много птици, пътуващи към зимните си квартири на юг от нашата страна прелитайки по невидимата магистрала Виа Понтика.
 Българското дружеството за защита на птиците вече получи подкрепа в работата си по проучване на потенциално опасните електрически стълбове от страна на електроразпределителната компания EVN. Експерти орнитолози и специалисти от електрическата компания ще работят заедно за събирането на необходимите данни, нужни при разработването и прилагането на мерки за изолиране на най-опасните електрически стълбове. В този етап от съвместната ни работа ще бъдат приложени едни от най-добрите световни практики в тази област.




Ключови думи: птици, Бургаските езера, Българско дружество за защита на птиците, БДЗП, Атанасовското езеро,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |