В новините
 
10.09.2010 05:49   Новината е видяна 5911 пъти
АВТОАГРЕСИЯТА В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ - 10 септември е обявен от Световната здравна организация за Световен ден за превенция на самоубийствата.
10 септември е обявен от Световната здравна организация за Световен ден за превенция на самоубийствата.
Психичното здраве е състояние на благополучие, при което човек има реална преценка за своите умения и възможности, способен е да се справя с нормалните стресови фактори на живота и умее да създава и подържа хармонични взаимоотношения. Когато човек не постига желаното състояние на благополучие може да отключи развитието на различни психични и неврологични разстройства. Те са реални заболявания, които засягат деца и възрастни, от всички слоеве на обществото, независимо от материалното положение или интелектуалния капацитет на човека. Тези разстройства причиняват много страдания както на индивида, така и на хората около него. Те могат да доведат до инвалидност и смърт на човека страдащ от психични и неврологични разстройства.
Депресиите и депресивните състояния са най-честите психични разстройства, а най-честия рисков фактор за самоубийството е депресията.
ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ Е НАЛИЦЕ ЗНАЧИТЕЛНО НАРАСТВАНЕ НА САМОУБИЙСТВАТА НА ДЕЦА ПОД 15г. И НАЙ-ВЕЧЕ ВЪВ ВЪЗРАСТТА 15-19г.. В юношеството самоубийството се нарежда на трето място като причина за смърт.
Според сведенията на Световната здравна организация (СЗО) България е сред водещите в печалната класация за юношеска смъртност поради самоубийства - 6-то място сред момичетата и 1-во сред момчетата. В нашата страна по-висока смъртност е регистрирана при момчетата, които избират твърди методи за самоубийство. Те са по-често агресивни и импулсивни и не рядко действат под влияние на алкохол и наркотици, което и допринася за фаталния изход при тях. Момичетата извършват по-често суицидни опити, може би защото те са по-склонни към развитие на депресия, но също така са по-склонни да говорят за проблемите си и търсят помощ.
Дали появата на депресия всъщност се увеличава или ние вече сме просто все по-наясно с нея? Факт е, че депресията ударя тийнейджърите далеч по-често, отколкото повечето хора смятат. И въпреки че депресията е лечима, тя е преход, експерти казват, че само 20% от депресираните тийнейджъри получават помощ.
За разлика от възрастните, които имат възможност да потърсят индивидуална помощ, тийнейджърите обикновено трябва да разчитат на родители, учители или други настойници да признаят техните страдания и да им окажат необходимата подкрепа и разбиране. Така че, ако имате юноша в живота си, е важно да знаете какво е депресия и какво трябва да направите, ако забележите предупредителните й знаци.
Поради съвсем реална опасност от самоубийство, тийнейджъри, които са депресирани трябва да се следят изключително внимателно за признаци на суицидни мисли или поведение. Предупредителните признаци са:
• Говори или се шегува за извършване на самоубийство
• Казва неща като: "Аз ще бъда по-добре мъртъв", "Иска ми се да изчезнат завинаги" или "Няма изход."
• Говорят положително за смъртта или романтична смърт изобщо ("Ако бях умрял, хората сигурно щяха да ме обичат повече")
• Пишат разкази и стихове за смърт, умиране, или самоубийство
• Безотговорно поведение, особено когато ситуацията налага изключителна отговорност (безразличие, апатия)
• Раздаване на личната собственост
• Сбогуване с приятелите и семейството, ако за добро
• Търсене на оръжия, хапчета, или други начини при опит да се самоубият.
Всяко самоубийство има сериозно въздействие най-малко върху шест човека. Психологичните, социални и финансови последици от него върху семейството и общността са неизмерими.
Трудно е да се обясни защо някои хора решават да извършат самоубийство, докато други – в подобна или по-тежка ситуация, не взимат такова решение. Всъщност, повечето от самоубийствата могат да бъдат предотвратени.


До
            Вас ,
Млади приятели

ЖИВОТЪТ Е ПО-ЦЕНЕН ОТ ВСИЧКО

ЗА ДА ГО ЗАПАЗИТЕ, НАПРАВЕТЕ УСИЛИЕ –
ПОТЪРСЕТЕ ПОДКРЕПА И ПОМОЩ

НА ВСЕКИ ЧОВЕК СЕ СЛУЧВА да изпадне в състояние, от което изглежда че няма изход. В такива моменти ни изглежда, че животът е загубил своя смисъл и не си струва да се живее.
НАЙ-ЧЕСТО това може да се случи, когато:
•    загубите скъп човек;
•    родителите ви се разделят;
•    не получавате от близките си подкрепата и любовта, които са ви нужни;
•    вие сте влюбени, а любовта ви не е споделена;
•    получили сте двойка и се чувствате подценени;
•    нямате родители;
•    имате трудности в общуването;
•    имате физически недъг;
•    жертви сте на насилие;
•    нямате приятели и мислите, че никой не ви харесва;
•    просто сте тъжни и сами;
В такива моменти си помислете, че не само вие се чувствате по този начин – има много други отчаяни хора, които изпитват подобни чувства.
Помислете си, че вие като всяко друго дете или младеж притежавате и прекрасни и  уникални качества, които трябва само да се открият и развият!
В основата на психичното здраве е собствената ви  представа за самите  вас, оценката ви за вашите  качества и способности или това как вие  приемате  себе си.
Когато човек вярва в себе си, в собствените си сили и се цени такъв, какъвто е и другите също започват да го приемат и ценят. То е като да си предскажем успех и щастие, които сами се сбъдват.
Вашата  представа за самия  вас  може да е положителна или отрицателна и да съвпада или не с представите на другите за вас – майка, баща, приятели, съучениците, учители и др., но бъдете сигурни, че някои от тях ви  харесват такива каквито сте.
Несебеприемането създава тревожност, несигурност и води до депресия. Усещането за неприетост и ненужност ви поставя в затвора на отчуждеността и разочарованието от самите вас. Човек с ниска самооценка, който гледа на себе си като безполезен и не се харесва, се държи така, че и другите да го възприемат по същия начин.
Себеприемането – това е уважението, което вие изпитвате към себе си. То се основава на вашите силни черти на характера, способности, талант, добродетели и др. Да се приемаме – това означава самочувствие и увереност, че сме очаквани, желани и сме нужни на другите.
Знайте, че вие самите трябва много да се обичате и харесвате, за да бъдете харесвани и обичани от всички останали, на които държите. Дори и тези, които не ви харесват особено, ще го забележат.
Какво трябва да направите, за да бъдете човек с висока самооценка и себеприемащ се?
•    Вярвайте в определени ценности;
•    Бъдете готови да ги отстоявате, независимо от външния натиск;
•    Действайте винаги с убеденост и не изпитвайте съжаление и вина за извършеното;
•    Не изпитвайте притеснение за бъдещето, за това, което ще се случи или за това, което се е случило;
•    Вярвайте, че можете да се справите с трудностите, които ви предстоят.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ,
че имате и приятели, които не познавате – хора, на които това им е работата – да ви подкрепят, да ви  разберат
да ви се притекат на помощ, когато сте в беда
и да се погрижат за вас!

НЕПРЕМЕННО
НАПРАВЕТЕ УСИЛИЕ И ГИ ПОТЪРСЕТЕ!
КЪДЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ НАМЕРИТЕ?

Училище – при училищния психолог;
Телефон за спешна помощ – 112;
Психотерапевт;
    Неправителствени организации: Бургас – Асоциация „ДЕМЕТРА”
-ул. „Шейново” 102-А – тел. 056 81 56 18, 056 83 66 67
Отдели за закрила на детето към дирекциите „Социално подпомагане” на територията на Бургаски регион

    МЛАДИ ПРИЯТЕЛИ,
вие  може да сте  ученик или студент, може да работите или не, а може да сте  просто дете или младеж, който има проблеми.
Това, че не успявате  да ги решите сами  не означава, че те са нерешими! Просто потърсете помощ, защото всичко хубаво в живота ви предстои!


Дирекция „Опазване на общественото здраве”
при РИОКОЗ – Бургас





Ключови думи: Световен ден за превенция на самоубийствата, РИОКОЗ – Бургас, РИОКОЗ, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |