В новините
 
08.08.2010 07:56   Новината е видяна 7687 пъти
Ректорът на ВСУ с грамота за принос в руско-българското сътрудничество

Престижното отличие е за активната дейност на Руския център на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”


Грамота за цялостен принос в развитието на руско-българското сътрудничество в областта на културата и образованието получи ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” проф. Анна Недялкова. Престижното отличие й беше връчено лично от ръководителя на Руския културно-информационен център в София Владимир Иванов, съобщиха от университета.

Признанието идва след успешното провеждане на Втората лятна квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд” в специализирания Руски център на ВСУ, потвърдиха от там. Инициативата се провежда втора поредна година в рамките на международен проект с Фонд „Русский мир”.

Освен проф. Недялкова с грамоти бяха наградени още директорът на центъра доц. д-р Галина Шамонина, д-р Стоянка Почеканска, главен експерт по руски език в Министерството на образованието, младежта и науката, както и всички лектори по време на школата за учители по руски език, която се проведе от 2 до 6 август във ВСУ „Черноризец Храбър”.  Нейната програма включваше методически семинари и практикуми, на които тази година присъстваха 60 преподаватели от средни и висши училища в страната.

Като инвестиция в модерното образование един от основните лектори – проф. Евгений Юрков, зам.-председател на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература (МАПРЯЛ) и лектор в Санкт-Петербургския държавен университет, дари на ВСУ „Черноризец Храбър” учебници и методически пособия за преподаване на руски.

Своите благодарности към организаторите на квалификационния форум изказаха и други водещи педагози от Санкт-Петербургския държавен университет: доц. д-р Наталия Буре и проф. д. п. н Леонид Московкин от Катедра „Руски език като чужд и методика на преподаването му” във Факултета по филология и изкуства и директор на секретариата на МАПРЯЛ.

От българска страна събитието уважиха и представителите на Руския културно-информационен център Татяна Мишковская, началник на Федералната агенция „Россотрудничество” в България; Дмитрий Шилканов, началник на отдел „Култура” в РКИЦ; и педагогът русист д-р Владислав Лесневский.

В рамките на Лятната квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд” Руският център на Варненския свободен университет посрещна в залите си близо 60 преподаватели по руски език от средни и висши училища в София, Пловдив, Русе, Видин, Шумен и др., обясниха организаторите.

В заключителната част на форума проф. Юрков и доц. Шамонина, раздадоха на участниците удостоверения за усвояване и прилагане на иновационни образователни и информационни технологии в обучението по руски език, казаха от висшето училище. 

Създаденият в началото на 2009 г. Руски център във ВСУ „Черноризец Храбър” е първият на Балканите, който активно работи за популяризирането на славянския език, история и култура.






Ключови думи: Варненски свободен университет, Черноризец Храбър, Анна Недялкова,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |