В новините
 
28.01.2010 05:26   Новината е видяна 6395 пъти
Кметът Николов обсъди бюджет 2010 с жителите на ТД „Освобождение

Пред пълна зала се проведе поредното обществено обсъждане на проектобюджет 2010 на община Бургас. Кметът Димитър Николов запозна подробно присъстващите жители на териториална дирекция „Освобождение” с основните рамки на бюджета, формиране на приходно-разходната му част и възможностите, които се разкриват в условията на криза.
Участие в дискусията взеха още зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, зам.-кметът по екология и евроинтеграция Атанаска Николова, директорът на ТД „Освобождение” Пенка Паспалева, омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов и общински съветници.
По време на разговора кметът Николов начерта основните инфраструктурни обекти, заложени в проектобюджет 2010. Като много важен проект се очертава осъществяването на нов подход към комплекса от ул. „Янко Комитов” към ул. „Струга”. В момента единствената връзка на „Славейков” с к-сите „Възраждане” и „Меден рудник” е по бул. „Стефан Стамболов”. Новият подход ще освободи до голяма степен тежкия трафик към комплекса и ще осигури по-доброто обслужване на новата търговска зона край к-с „Славейков”, където работят хиляди хора, а предстои и откриване на нови обекти.
Внимание тази година ще бъде обърнато и на инфраструктурата в междублоковите пространства. Като пример кметът посочи изграждането на нова улица между блокове 55 и 56 в „Славейков”.
Кметът сподели, че в бюджет 2010 са предвидени средства още за обновяване на парка в „Славейков” – подмяна на пейките, нови детски съоръжения и ново осветление, подмяна на покривната изолация на спортна зала „Младост” и ремонти на училищата в жилищния комплекс. С цел повишаване на енергийната ефективност в учебните заведения ще бъдат подменени дървената и остаряла дограма на учебните заведения и покривните хидроизолации. Обновени ще бъдат още санитарните възли на училищата, оградите, спортните площадки, както и детските съоръжения в детски градини.
Основните забележки и препоръки на гражданите бяха свързани с изграждането на повече пешеходни пътеки и свтофари за преминаване и нови паркоместа. Сред поставените въпроси бяха изграждане на паркинг между блокове 15 и 71, преместване на алеята и пешеходната пътека за парк „Изгрев” до бл. 1б, обновяване на парковете и градинките в комплекса, изграждане на нови алеи и смяна на името на парк „Изгрев” и липса на паркоместа пред магазин „Престиж”.
Кметът Николов сподели, че не вижда проблем пешеходните пътеки и алеята да не бъдат преместени, за да имат по-лесен достъп гражданите до парка. Той допълни, че парк „Изгрев” ще продължи да бъде обновяван и през тази година, след като през миналата година бе напълно подновена най-занемарената му част с изграждане на детска площадка за деца с увреждания, нови алеи, пейки и осветление. Изготвен е и проект за реконструкция на намиращите се в парка плувни басейни, но засега няма желаещ инвеститор. Подобен е и проблема с проекта за реконструкция на бившия работнически стадион.
До голяма степен проблема с паркирането около магазин „Престиж” ще бъде решен с реализацията на новия търговски базар и паркинга около него, които ще се намират до хипермаркет „Технополис”.
Публично обсъждане на бюджета се проведе и с жителите на кв. „Лозово”. Основна тема бяха наводненията, засягащи квартала при всеки по-проливен дъжд, и предвидените от Общината мерки за справяне с този проблем. На жителите на кв. „Лозово” беше обяснено, че в капиталовата програма на Община Бургас за 2010 г. е заложено проектиране на канализация за квартала. За да се предотвратят нови  бедствия до изграждане на канализацията ще се търсят временни технически решения на проблема. Техническите решения ще бъдат реализирани със средствата, предвидени за текущ ремонт и поддръжка в бюджета на Община Бургас.
Други по-важни проекти, предвидени за реализиране през 2010 г. в кв. „Лозово” са свързани с цялостно реконструиране на читалището, което пострада при пожар миналата година, включващо изграждане на нов покрив и закупуване на ново обзавеждане, обновяване на детската площадка в квартала – подмяна и ремонт на стари и вече опасни съоръжения за игра и изграждане на нова спортна площадка в квартала.
Следващото обществено обсъждане на бюджет 2010 ще се проведе днес /27 януари, сряда/ от 18.00 часа в пенсионерския клуб в ТД „Долно Езерово”.




Ключови думи: проектобюджет, Бургас, Лозово, Община,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |