В новините
 
19.11.2009 14:11   Новината е видяна 5522 пъти
Актуализираха бюджет 2009 на община Бургас
Актуализираха общинският бюджет на Бургас за 2009 година. Това стана на редовното заседание на бургаските общински съветници, предаде репортер на радио „Фокус” – Бургас. Въпреки това обаче актуализацията на бюджета предизвика широко обсъждане в залата. Общинските съветници бяха разделени в мненията си по въпроса за изграждане на велоалея в града, за чието строителство са предвидени малко над 520 000 лева. Според Валери Симеонов, който вече е представител на новата група общински съветници в Общинския съвет, в условията на финансова криза е нерационално да се отделят толкова пари, имайки предвид факта, че има и по-належащи проблеми. Като пример беше посочена липсата на канализация на някои места, както и лошата пътна инфраструктура. На противоположно мнение беше друг общински съветник – Димчо Грудев, който е и вносител на докладната, предвиждаща изграждането на велоалея. Според него това е нещо, което трябва да се довърши. По мнението на Валентин Касабов общинските съветници са приели бюджет на „показните мероприятия”. Според Ваклин Стойновски е необходимо прецезиране на бюджета. В общинския бюджет са предвидени още пари за реконструкция на общинския път Минерални бани – Изворище. Въпреки това предложението беше прието. Общинския път на село Твърдица, основен ремонт на Дневен център за хора с умствена изостаналост.
Бургаските общински съветници приеха предложение на заместник-кмета по екология Атанаска Николова, с което изразиха несъгласие с издаденото разрешение на варненска фирма да извършва проучване на подземни богатства в землищата на селата Драганово и Брястовец. В докладната си Николова посочв а, че Джевдет Чакъров, в качеството си на министър на околната среда, през 2008 г. е издал разрешение на фирмата да извърши за своя сметка проучване на строителни материали - подземни, разположена в землищата на двете бургаски села. По искане и подписки на жителите на тези села кметът на Брястовец е обжалвал разрешението, като последното съдебно решение от месец юли 2009 г. на Върховния административен съд е в полза на жалбоподателя. На 10 декември предстои касационно разглеждане на последното съдебно решение по жалби на МОСВ и „Фининвестмънт" от 5-членен състав на ВАС. Искането за изразяване на становище от Общинския съвет – Бургас - във връзка с издаденото разрешение от МОСВ, се базира на решение на Министерския съвет от 2006 година, съгласно което кандидатът - титуляр трябва със заявлението за проучване на строителни материали да представи „задължително и документ за постигнато предварително съгласие със собствениците на земята за ползването й при осъществяването на бъдещата проучвателна дейност". Това е един от одобрените с решението критерии за определяне целесъобразността на предложенията за предоставяне на разрешение за търсене и/или проучване на строителни материали.
Такова съгласие липсва, както по отношение на частните собственици, така и по отношение на община Бургас за земеделските земи, пасища и мери - общинска собственост, находящи се в землищата на Брястовец и Драганово, община Бургас.
„Това решение, което Общинският съвет прие днес е изключително важно, защото по този начин съветниците подкрепиха жителите на селата Брястовец и Драганово в борбата им срещу това неправомерно взето решение от предишния министър Джевдет Чакъров. В действителност това решение не отговаря на законовите изисквания. Ние силно се надяваме, че новото ръководство на министерството ще оттегли жалбата си и също ще подкрепи общинската администрация и жителите на двете села”, каза Атанаска Николова. По думите й вече има индикации, че новото правителство ще отмени това решение, още повече, че едно от първите неща, които направи, е да провери сега съществуващите кариери. „Мнението на експертите е, че вече съществуващите кариери са достатъчни за удовлетворяване на нуждите на икономиката. Така че дори от тази гледна точка е необосновано откриването на нови кариери”, допълни Николова.
Божана ПЕТРОВАа




Ключови думи: бюджет, Бургас, общински съветници, Атанаска Николова, Драганово, Брястовец,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |