В новините
 
13.11.2009 14:47   Новината е видяна 3917 пъти
Периодът е труден за неподготвените и закъснелите, твърдят експерти
Ако допуснем, че антикризисната програма на правителството ще е достатъчно активна и с  фокус към капиталовите пазари, това задължително ще доведе до рязко повишаване на капитализацията. За съжаление в момента единствено административната намеса може драстично да промени пазарната капитализация и ликвидност на борсата. Това заяви пред „Класа“ Иво Сеизов, изпълнителен директор на „Булброкърс“, който представи прогноза за движението на индексите до края на годината.

Според него ситуацията е изключително интересна  поради факта, че според много анализатори  икономическата криза все още  не се е отразила с пълна сила върху икономиката ни. От друга  страна, българската борса следва тенденциите на големите борси в Европа и зад Океана, които показват признаци на излизане от кризата.

„Бих посъветвал инвеститорите на БФБ да следят от близо Dow Jones, цената на златото и  петрола, както и съотношението  евро/долар, защото в момента има много силна зависимост. Очакванията ми за тези инструменти и индекси в следващите 3 месеца са, че: Dow Jones Industrial Average ще продължи тренда си след плитки корекции в зоната на 9 500 до 10 500 пункта, като слизане под долната граница означава консолидация на нива около 8 500 пункта. В зависимост от това продължаване на възходящия тренд ще се отрази благоприятно в посока 1.52 – 1.55 евро за долар и 85 – 90 долара за барел суров петрол (Sweet crude oil), докато консолидация на Dow Jones ще доведе до 1.35 – 1.40 евро за долар и петрол в зоната на 70 долара за барел. Всичко това може да доведе до Sofix в зоната на 550 -700 пункта в следващите шест месеца, при евентуален позитивен сценарий навън, или до 350 – 400 при отлив на инвеститорите“, твърди експертът.

„Очакванията  са ми до края на годината основният  борсов индекс SOFIX да се понижи до около 400 пункта, след което да консолидира  в тесни граници за няколко  месеца“, заяви Петър Пешев, брокер на финансови инструменти, ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД.

„Ситуацията в  икономиката и финансовия сектор, както и променената ликвидност, вероятно са задвижили процеси на преосмисляне на стратегиите на публичните компании.

Тепърва ще ставаме  свидетели на драматични преструктурирания  и придобивания“, посочва Сеизов.

Според Петър  Пешев може да се очакват сделки по придобивания на публични компании. Характерно за българските публични компании е, че един акционер или няколко  свързани лица притежават над 50% дял  от акционерния капитал. При добри  финансови условия или пък при липса на ликвидност те ще са готови да продадат своите мажоритарни участия. Първа инвестиционна банка, „Монбат”, „Софарма” са малка част от компаниите, които биха били интересни за международните инвеститори, посочва Пешев.

Краят на кризата – оптимистичен и песимистичен вариант

„Много експерти прогнозират изключително тежка  зима. Периодът е труден за неподготвените и закъснелите. За тези, които са планирали оптимално бизнеса  или са взели бързи решения  и адекватни действия, впоследствие нещата по-скоро имат оптимистичен характер“, посочва още Иво Сеизов. Той прогнозира, че периодът ще въздейства като здравословна детоксикация на бизнеса.

Икономическата  ситуация остава доста сложна и трудно предвидима, коментира от своя страна Петър Пешев.

„България е малка и отворена икономика и лесно се влияе от международните тенденции. Най-лошото, като фалити на големи мултинационални корпорации, най-вероятно е история. Компаниите с лоши бизнес модели, големи задължения и спад в приходите може и да не оцелеят“, допълва Пешев.

Анализът  не е препоръка  за вземането на инвестиционни  решения.

Снимка на три  колони- Публичните компании с лош бизнес модел може да не оцелеят.
Ключови думи: антикризисна програма, капиталови пазари, капитализация, пазарна капитализация, ликвидност,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |