В новините
 
02.11.2009 12:32   Новината е видяна 3921 пъти
Акционерното дружество „МСЗ” произведе първото гориво за АЕЦ „Темелин” (Чешката република)
Акционерното  дружество „Машиностроителен завод” („Машиностроительный завод” – „МСЗ”) произведе горивните касети от типа ТВСА, предназначени за началната доставка през 2010 г. за първия блок от типа ВВЕР-1000 за АЕЦ „Темелин” в Чешката република.

     Произведените горивни заготовки бяха инспектирани от представители на чешките компании „ЧЕЗ Груп” (ČЕZ Group) и „АЛТА” (ALTA), както и на атомната електроцентрала „Темелин”. В рамките на визитата в завода делегацията бе придружавана от специалисти на „МСЗ” АД, „ТВЕЛ” АД и „Зарубежатоменергострой” АД.

     Работната група инспектира процеса на сглобяване на ТВСА касетите и проведе технически консултации, в хода на които бяха обсъдени въпроси, свързани с условията за производство на горивото и съответствието на готовата продукция със заложените в договорите изисквания.

     „Имаме  много високо мнение за работата на горивото от второ поколение за реактори от типа ВВЕР-440, изпробвано в АЕЦ „Дуковани”, произведено от „Елемаш”. Надяваме се, че същите отлични резултати може да се очакват и при реактора ВВЕР-1000”, заяви представителят на компанията „АЛТА” Роман Кубин. „Много пъти съм посещавал предприятието и бих искал да отбележа, че заводът е инвестирал огромни средства в модернизация на производството и в усъвършенстването на технологичните процеси”.

     Павел Весели – ръководител на отдела за покупка на ядрено гориво в „ЧЕЗ Груп”, подчерта, че в хода на визитата са били разрешени „множество въпроси по сглобяването, техническата документация и по последната фаза от производството на горивото за първото зареждане на реактора”. „Удовлетворени сме от качеството на работата на всички тези етапи. Опитът от експлоатацията на руско гориво в АЕЦ „Дуковани” показа, че това гориво съответства на най-високите световни стандарти за качество. Що се отнася конкретно до дълбочината на изгаряне, като поръчващи продукцията, това гориво ни удовлетворява напълно.”

     „Съгласно установените процедури, специалисти  от „МСЗ”АД, „ТВЕЛ”АД и чешката  компания приключиха по-голямата част от работата по подготовка на цялата необходима документация за лицензиране на новия  вид гориво, предназначено за АЕЦ  „Темелин”. Съвсем наскоро чешката страна предостави одобрението си за експлоатацията, включително разрешение от надзорните органи по атомна енергетика”, отбеляза Пьотр Аксьонов – началник на отдела по конструктивен дизайн в „МСЗ”АД.  

     Горивото  за двата реактора на АЕЦ „Темелин” от типа ВВЕР-1000 и в бъдеще ще се изработва в съответствие с дългосрочните договори, сключени през май 2006 г. между корпорацията „ТВЕЛ” и водещата енергийна компания „ЧЕЗ Груп”, след спечелване на търга за доставка от страна на руския производител.

     Новото  усъвършенствано гориво ТВСА за блокове  от типа ВВЕР-1000, което ще бъде доставено  от корпорация „ТВЕЛ” през 2010 г., има  по-стабилна конструкция, осигуряваща и по-висока ефективност при работата на реакторите. Всички тези технически характеристики повишават икономичността на използване на горивото и подобряват търговските показатели на атомната електроцентрала. Модифицираното гориво от този тип вече успешно се експлоатира в Калининската АЕЦ в Русия.




Ключови думи: завод, типа, доставка, през, ВВЕР-1000, „Темелин, бяха, „ЧЕЗ, „АЛТА, атомната, „Темелин, визитата, специалисти, „ТВЕЛ, ТВСА, технически, хода, горивото, работата, реактора, производството, отдела, гориво, Груп, документация, тези, това, чешката, компания, страна,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |