В новините
 
17.10.2009 07:07   Новината е видяна 5467 пъти
Наградата за журналистика на ЕП беше връчена на германски, унгарски и полски журналисти

Втората годишна награда  на Европейския парламент  за журналистика беше връчена в четвъртък, 15 октомври, от председателя на Парламента Jerzy Buzek. Тя се присъжда на журналисти, които са допринесли за по-доброто разбиране на европейските институции или политики и е на стойност 5 000 за всяка категория. Тазгодишните победители са Ines Possemeyer (печатни медии, Германия), Szlankó Bálint (интернет, Унгария), Zbigniew Plesner (радио, Полша), Elke Sasser и Kristian Kähler (телевизия, Германия).

Журито, съставено  от трима членове на ЕП и шестима  журналисти, избра победителите сред над 65-те национални победители, които  пък бяха определени измежду 266 кандидати.

"Без вас,  журналистите, ние не можем да подобрим функционирането на ЕС, не можем да информираме нашите граждани или да ги приближим по-близо до ЕС", каза председателят на ЕП Jerzy Buzek при връчването на наградите.

Победителите

Наградата за печатни медии отиде при  германската журналистка Ines Possemeyer за нейната статия "Как Европа се самообновява". Това е "чудесно написана, изключителна и внимателно съставена история за интегрирането на европейските страни в ЕС и за това как разширена Европа оформя живота на хората", изтъкна Jerzy Buzek. Ines Possemeyer каза от своя страна, че се надява бъдещето на Европа да се основава повече на стабилност и устойчивост, отколкото на неумолим растеж.

Наградата за интернет беше връчена на унгарския  журналист Szlankó Bálint за неговата публикация относно лобистите в Брюксел. "Статията разглежда въпросът за лобирането в Европа по уникален и интересен начин", каза председателят на ЕП. В своята реч Szlankó Bálint припомни своя работен опит в Брюксел и сподели, че с радост отразява дейността на Европейския парламент. 

В категорията  радио наградата получи полският журналист Zbigniew Plesner за програма, описваща усилията на работниците в корабостроителницата в Шчечин да запазят своето предприятие. Zbigniew Plesner от своя страна настоя пред участниците, че трябва да се обръща внимание на критиките към ЕС, "тъй като те ни казват важни неща".

Телевизионната  награда спечелиха германските  журналисти Elke Sasser и Kristian Kähler за тяхното предаване "Кой се плаши от Европа? Как ЕС дойде в Полша". Документалният филм проследява живота на три селски семейства в Полша през четирите години след присъединяването на страната към ЕС. При получаването на наградата продуцентът Stefan Pannen коментира, че предаването показва как "членството в ЕС предоставя възможности пред всеки, но трябва да се поемат рискове".

Дебат относно новите медии

Връчването  на наградите беше последвано от дискусия на тема "Ролята на новите медии: възможност за демократично участие?", която  беше модерирана от заместник-председателя на ЕП Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (ЕНП, Гърция). В обсъждането взеха участие Silvana Koch-Mehrin (АЛДЕ, Германия), заместник-председател на ЕП, депутата Morten Løkkegaard (АЛДЕ, Дания), Letizia Gambini, член на Европейската младежка преса и Michael Stabenow, журналист от Frankfurter Allgemeine Zeitung (Германия).
 




Ключови думи: награда, журналисти, медии, журналист,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |