В новините
 
14.10.2009 09:51   Новината е видяна 6573 пъти
Готов е проектът за ново ларго на Бургас

С мултимедийна презентация в Община Бургас бе представен днес /13 октомври/ първия етап от проекта за реконструкция, благоустрояване и озеленяване на централните пешеходни зони в града. Той обхваща цялостен ремонт на главната улица в Бургас – „Александровска” от площад „Тройката” до площад „Царица Йоана” /до жп гарата/.
     На  срещата присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, заместник –  кметът по строителство Костадин Марков, главният архитект на общината Веселина Илиева и представители на фирмата – изпълнител на проекта.

      Кметът  на Бургас Димитър Николов заяви, че Общината е изпълнила поетите от нея ангажименти за изготвяне на проект за нова пешеходна зона и подземно полагане на нова ВиК-инсталация и тръбна мрежа на Община Бургас. Той допълни още, че проектът ще кандидатства за отпускане на нужните средства по мярка „Благоустрояване на градска среда” по Оперативна програма „Регионално развитие” и ако бъде одобрен, в началото на следващото лято ще започне реализацията му.

      На  срещата кметът Николов припомни, че поради стартиране изготвянето на проекта за новата пешеходна зона още в началото на тази пролет собствениците на имоти по централните улици „Александровска” и „Богориди” са били задължени да санират фасадите на своите сгради.

      „Радостен е фактът, че фасадите на 8 от 10 – те остарели и опасни сгради са ремонтирани и обновени”, заяви Николов и допълни, че собствениците на другите 2 скоро също ще приключат ремонта им.

      Кметът  увери, че ако това не стане Община Бургас ще извърши санирането за своя сметка, а след това ще търси начин принудително да събере от собствениците изразходените суми по съдебен ред. Той разказа още, че сега след като е готов, проекта ще бъде подложен на обществено обсъждане с всички заинтересовани страни.
     По  време на срещата стана ясно, че при реализацията си проектът ще бъде разделен на три етапа – ул. „Александровска” и съседните й по малки улици /без „Г. Кирков” и „Алеко Константинов”/, улиците „Св. Св. Кирил и Методий” и „Васил Априлов” /от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до подлеза на ул. „Христо Ботев”/ и бул. „Алеко  Богориди” /в участъка от „Александровска” до ул. „Ген. майор Лермонтов”/.

      Атрактивна  композиция от делфини ще придава  чар и атмосфера на новата пешеходна зона. Ефектно озеленяване, пейки и фонтан ще допълват пластиката, която ще бъде разположена в участъка между „Александровска” и „Граф Игнатиев”. Втори нов фонтан  ще краси ларгото в Бургас. Той ще се намира на ъгъла на главната улица и ул. „Св. Св. Кирил и Методий”. Пространството от градинката на Часовника по протежението на „Александровска” ще бъде обособено за Алея на Славата.

      Проектът  предвижда запазване на съществуващата растителната система и обогатяването й с нова декоративна дървесна и храстова растителност. Освен това новото озеленяване на главната улица ще бъде допълнено още с висящи кашпи с цветя.

      На мястото на асфалта ще бъдат положени цветни плочки с вградено атрактивно осветление, а по улицата ще бъдат монтирани нови осветителни тела. Нови пейки, кошчета и пепелници ще подменят същаствуващите в момента, а павилионите за вестници, цветя и сладолед ще бъдат с единна визия.

      По  време на срещата стана ясно, че ще бъде осигурен достъп на хората с увреждание до всички обществени сгради, в зоните на кръстовищата ще бъдат положени специални тактилни настилки, а рекламно – информационните табла ще бъдат снабдени със звукова информация за хората със зрителни увреждания. 
 




Ключови думи: Община Бургас, проект, озеленяване, централните, главна улица, Александровска, площад, пешеходна зона, Бургас, фасади,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |