В новините
 
18.09.2009 06:34   Новината е видяна 5138 пъти
България в единния пазар на ЕС – констатации на гражданското общество през погледа на Асоциация на индустриалния капитал в България

Председателят на управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев ще представи вижданията на членовете на Икономическия и социален съвет „Намаляване на административните пречки и подобряване на бизнес средата” в рамките на форум „България в единния пазар на ЕС – констатациите на гражданското общество”, който ще се проведе на 18 септември 2009 в София. Форумът се организира от Европейския икономически и социален съвет чрез неговата структура Обсерваторията на единния пазар (ОЕП), с партньорството на българския Икономически и социален съвет, чиито член е Васил Велев. Презентацията на Васил Велев, който е докладчик на ИСС по темата, е в контекста на един от дванадесетте общоприети индикатора за конкурентоспособност – а именно намаляване на административните прегради пред бизнеса и повишаване ефективността на институциите. 

Темата е актуална за Европейския съюз, който си е поставил амбициозната цел да намали административната тежест върху бизнеса, пораждана от общностните  регулации, с 25 % до 2012 година или с 41 милиарда евро. Европейският икономически и социален съвет чрез Обсерваторията на единния пазар извършва текуща оценка на напредъка на единния пазар на Европейския съюз. Намаляването на административните бариери е от ключово значение, особено в период на криза, когато предприятията разполагат с ограничени ресурси, за да запазят конкурентоспособността си. Васил Велев представя конкретни предизвикателства за намаляването на административните пречки и подобряване на условията за правене на бизнес в страната в контекста на тенденциите в ЕС, като отправя конкретни препоръки, приети с консенсус от ИСС, към изпълнителната и законодателната власт.

Със своето изказване председателят на управителния съвет на АИКБ се включва в европейския социален диалог, като очертава в общоевропейския дебат българския аспект на проблема, придобил застрашаващи развитието на бизнеса размери. Затова и идеята за намаляване на административната тежест върху бизнеса е една от антикризисните мерки, които АИКБ е предложила на българското правителство. АИКБ вижда мерките в посока облекчаване на режимите, въвеждане на оценка на въздействието на нормативните актове, доразвиване на административния регистър, утвърждаване на принципа на „мълчаливото съгласие”, максимално опростяване на всички процедури, услуги, плащания, администрирани от местна или държавна власт.

Ключови думи: Васил Велев, бизнес, пазар, АИКБ,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |