В новините
 
06.08.2009 21:43   Новината е видяна 6951 пъти
Изграждане на Канализация на Северни, Южни територии и СО Узунджата, II етап-Канална ПС№1 А, Канална ПС 02А с колектори и тласкатели до ПСОВ Китен, гр. Приморско

Бенефициент: Община Приморско
Изпълнител на СМР: ДЗЗД ”Кристална вода – Главболгарстрой”
Две канално-помпени станции (КПС), два тласкателя и един колектор ще бъдат изградени по проект „Изграждане на Канализация на Северни, Южни територии и СО „Узунджата”, II етап - Канална ПС №1А, Канална ПС №2А с колектори и тласкатели до ПСОВ „Китен”, гр. Приморско”, който се изпълнява от община Приморско. Общата стойност на проекта е 21 151 908,00 лева, като съфинансирането от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” е 19 172 935,00 лв., в това число 80% от КФ на ЕС или 15 338 348,00лв. и 20% национално съфинансиране или 3 834 587,00 лв.
Общата  цел на проекта е подобряване  и развитие на инфраструктурата за отпадъчни и питейни води в  гр. Приморско и привеждането и  в съответствие със законодателството  на ЕС за устойчива околната среда. Реализирането на тази цел ще допринесе за повишаване качеството на живот на населението и качеството на предлагания туристически продукт, привличане на нови инвестиции и създаване на нови възможности за повишаване на регионалната конкурентоспособност на община Приморско. Привлечените допълнителни инвестиции в района, ще се отразят изключително благоприятно на качеството на живот на местното население и ще повиши техния жизнен стандарт. Освен това проектът спомага за опазване биологичното разнообразие в Черно море, река ”Дяволска” и блато ”Стамополу”, където обитават 9 вида земноводните, 20 вида влечуги и се срещат 234 вида птици.
Чрез  реализацията на проекта ще се изградят 6 511 м нова канализационна мрежа от полиетиленови тръби с висока плътност и PVC тръби. Предвидени са средства за оборудване на две помпени станции Канална ПС 1А и Канална ПС 2А с 6 бр.помпени агрегати за отпадна води и 2 дизелови генератора.
Трасето на канализационната мрежа преминава  през пътен възел Приморско и през река „Дяволска” като при преминаването на пътния възел ще бъде изградена подпорна стена с дължина, отводнителен канал и предпазна мантинела. Общата дължина на колекторната система и тласкателите е 6.5 км. Изцяло ще се изгради система за отвеждане на битово-фекалните води от ново проектираните квартали в Приморско, като по този начин ще се създаде възможност за разтоварване на съществуващите КПС, чиито капацитет в пиковите моменти на годината е недостатъчен.
Предвид мащабното строителство на територията  на общината, както и големият брой туристи, които посещават Приморско през лятото, реализацията на проекта е повече от наложителна. Населението на община Приморско разполага с 2 300 жилища, които са с 8 648 стаи (без хотелите). Общият прогнозен капацитет на новата леглова база за гр.Приморско е 31 600 броя.
В резултат на резлизацията на проекта ще се подобри проводимостта на изградената канализационната мрежа в гр.Приморско. Ще бъде изградена 4 175 м канализационна инфраструктура с полиетеленови тръби висока плътност Ф400; 536 м с полиетеленови тръби Ф315; 1000 м - с тръби PVC Ф400 и 800м – с тръби PVC Ф1000.
С реализацията на проекта ще се увеличи броя на населението, свързано към ПСОВ от 3 326 души на 32 474 души - жители и гости на община Приморско.
За  изпълнението на проекта е сформиран  екип за управление на проекта от 5 –  ма представители на общинска администрация - Приморско.
Проектът  е стартиран на 15 декември 2008 год. с подписването на Договор за безвъзмездна финансова помощ № 58111-CO86-277 между Община Приморско и Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и ще приключи на 14 декември 2009 год.
До  момента Община Приморско е разходвала 9 950 000 лв. за плащания на дейности по проекта, като средствата са от банков заем, който общината е получила специално за изпълнението на проекта.
Строителните  работи по проекта ще приключат до края на м.август 2009 год., след което държавна приемателна комисия ще приеме новоизградените съоръжения и те ще бъдат въведени в експлоатация. 




Ключови думи: Община, ПСОВ, община Приморско, Оперативна програма, Околна среда, Приморско, инвестиции, канализационна мрежа, тръби,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |