В новините
 
16.07.2009 13:02   Новината е видяна 6519 пъти
Приоритети на шведското председателство на ЕС

Днес  шведският министър-председател  Fredrik Reinfeldt представи пред ЕП програмата на своето правителство относно 6-месечното председателство на ЕС. Някои от европейските депутати се възползваха от възможността да изразят своето мнение относно кандидатурата на José Manuel Barroso за председател на Европейската комисия.

Шведският министър-председател  Fredrik Reinfeldt 

Г-н Reinfeldt посочи като най-големите предизвикателства пред председателството Договора от Лисабон, икономическата криза и климатичните промени, както и плановете по програмата "Стокхолм" в областта на правосъдието и вътрешните работи. 

Най-напред той отдели внимание на отношението на своята страна към ЕС, споделяйки, че "близостта и зависимостта на Швеция от Европа" се е реализирала бавно и постепенно. Дълго време Швеция предпочиташе да наблюдава от разстояние, но сега вече не се страхуваме и по-голямата част от шведското население промени възгледите си относно ЕС в положителна насока, каза той.

Относно предизвикателствата  пред ЕС, Fredrik Reinfeldt се спря първо на климатичните промени и подчерта многобройните преимущества от предприемането на конкретни действия: "когато използваме по-малко енергия, спестяваме пари. Укрепваме държавните бюджети и в същото време домакинствата печелят повече средства." Освен това, "подобряваме нашата енергийна сигурност". Той добави също, че на предстоящата среща на високо ниво в Копенхаген развиващите се страни трябва да бъдат включени в борбата срещу глобалното затопляне. 

Относно икономическите въпроси, шведският министър-председател  подчерта, че "общите координирани действия" са най-добрият инструмент, който  ЕС притежава. Той изброи три основни области на действие. На първо място трябва да се възвърне доверието във финансовите пазари, каза той, включително създаване на "засилена система за надзор". На второ място, трябва да спрем нарастването на големите публични дефицити чрез координирана стратегия и постепенно връщане към правилата на Пакта за стабилност, изтъкна г-н Reinfeldt. На трето място той обърна внимание на факта, че трябва да се запази социалното измерение на европейските политики, основани на стабилни държавни финанси и повече работни места.

Ключова точка  от програмата на шведското председателство  ще бъде програмата "Стокхолм" в  областта на правосъдието и вътрешните работи. С нея се стреми по-ефективна  борба срещу международната престъпност  и гарантиране на свободното движение през границите, "един от основополагащите принципи на ЕС" 

Председателят на ЕК José Manuel Barroso

"Времената  са необичайни и това ще  бъде необичайно председателство", каза председателят на ЕК José Manuel Barroso, повтаряйки, че ключовите въпроси през следващите 6 месеца ще бъдат възстановяването на европейската икономика и постигането на ефективни ангажименти в Копенхаген относно климатичните промени. 

Той подчерта също така, че ЕС трябва да постави като приоритет мерките за връщане  на хората на работа, както и да съчетае поетите ангажименти и цели относно климатичните промени и енергетиката с предоставяне на помощ и необходимите технологии на развиващите се държави.

Говорители  на политическите  групи

"Шведското  председателство трябва да върви  напред и по-бързо", използвайки социалния пазарен и икономически модел, за да се справи с икономическите и климатичните предизвикателства, каза председателят на групата на ЕНП Joseph DAUL (Франция), добавяйки, че шведското председателство ще бъде оценявано според постигнатите резултати по тези два въпроса. Г-н Daul приветства също така подкрепата от страна на лидера на групата на Социалистите и демократите в ЕП, Martin Schulz, за втори мандат на Barroso начело на Европейската комисия. 

Martin SCHULZ (Социалисти и демократи, Германия) обърна внимание на нуждата от незабавно решение на кризата на трудовия пазар, подчертавайки, че сигурността на работното място е критерий за стабилно общество. По въпроса за назначаването на новата ЕК, той отбеляза нуждата от яснота относно законовата база за това. Ако г-н Barroso бъде назначен за председател на Комисията според Договора от Ница, а останалата част от Комисията след ратифицирането на Договора от Лисабон, ще изглежда, все едно че играем в комедийна версия на Пипи дългото чорапче, каза той. Вместо това той предложи да бъдат чути плановете на г-н Barroso за това какво ще направи през следващите 5 години по проблеми като климатични промени, работни места, икономика, обществени услуги, след което да бъде взето решение по въпроса. 

Guy VERHOFSTADT (АЛДЕ, Белгия) изрази съгласие с приоритетите на шведското председателство относно ратифицирането на Лисабонския договор, срещата на върха в Копенхаген и програмата "Стокхолм", като същевременно изтъкна, че преодоляването на икономическата криза трябва да бъде поставено на първо място.

Rebecca HARMS (Зелени/ЕСА, Германия) сподели опасенията на своята политическа група относно избора на новия председател на ЕК, заявявайки, че те искат да видят състава на цялата Комисия, както и всички висши служители на ЕС назначени според Лисабонския договор, и не са готови да отстъпят в това отношение.




Ключови думи: шведски, министър-председател, fredrik, reinfeldt, председателство, Европейска комисия, Договор Лисабон, Лисабонски договор,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |