В новините
 
25.05.2009 07:35   Новината е видяна 5871 пъти
Земетресения в Македония усетени и в България
В 19:18 ч. земен трус с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер и с епицентър в Македония, на северния бряг на Дойранското езеро, бе усетен на територията на цяла Югозападна България, включително в София, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Пазарджик, Пловдив, Гоце Делчев, Перник, Сандански.

Пет минути по-късно земетресение със същия епицентър, но с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер отново бе усетено у нас, но само по високите етажи на градовете в Югозападна България.

Земетресенията в района на Дойранското езеро в Македония продължават и в момента. От 19:31 до 20:24 ч. са регистрирани още шест труса с магнитуд от 2,7 до 4 по скалата на Рихтер.

По-рано днес три земетресения с епицентър на територията на Македония бяха регистрирани в интервала между 17,13 и 17,34 ч. българско време.

Най-силното от трите е било в 17,29 ч., то бе с магнитуд 4,4 по склалата на Рихтер и епицентър - на северния бряг на Дойранското езеро. То бе усетено в района на Петрич. Останалите две са съответно с магнитуд 3,3 и 4,2 по Рихтер с епицентър на дълбочина 2 километра в земната кора, съобщава Европейският сеизмологичен център.

За Дарик д-р Димо Солаков, заместник-директор на Геофизичния институт към БАН, каза, че няма данни за разрушения и щети: „До момента няма данни за нанесени материали щети, а имайки предвид силата на земетресенията, на територията на България не би трябвало има някакви сериозни последствия, освен уплахата у хората."

Македония е силно сеизмична зона, където в исторически период са ставали силни земетресения. На 26 юли 1963 г. в 5,17 ч., в Скопие става катастрофално земетресие със сила 6,1 по скалата на Рихтер. Разрушени са 15 800 жилища, повреди са причинени на 28 000 жилища. Близо 1100 души загиват, а над 4000 са ранените. Над 200 000 души остават без подслон.

На 15 ноември 2008 година вертикален трус от 4,3 по скалата на Рихтер разлюля района на София. Нов трус със сила 3,5 по Рихтер бе усетен в столицата и на 16 ноември в 7.03 минути.

Практически съвети, които трябва да следвате, ако почувствате силен земен трус:

Не се паникьосвайте и не хуквайте да бягате напосоки; Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, освен ако можете да излезете на открито до 10 секунди;

В никакъв случай не тръгвайте да бягате по стълбите или с асансьора. Това може да е смъртоносно;

Заемете най-безопасното място в помещението в което сте - под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло;

Ако сте на улицата застанете далеч от сгради и далекопроводи;

Ако земетресението ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте;

В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство;

След затихването на земетресението напуснете по най-бързия начин сградата, като преди това изключете тока, газта и водата.

http://dariknews.bg
Дарик





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |