В новините
 
17.05.2009 14:28   Новината е видяна 5035 пъти
Поморие каза не на петропопровода с първия успешен референдум

Поморийци показаха силех характер и сплотеност в защита на местните туристически интереси и проведоха първия успешен референдум с 98,97% „не” на петролопровода Бургас-Александруполис!

Община Поморие проведе първия успешен референдум срещу петролопровода Бургас-Александруполис с 60,12 % гласували, от които 98,97% са срещу преминаването на петрола през територията на общината. Това показват официалните резултати от референдума, които станаха известни късно вечерта в събота на 16 май. От една страна, референдумът има само препоръчителен фарактер, от друга страна изпълнителите на проекта вече обявиха, че тръбата няма да пресича община Поморие. Това обаче изобщо не омаловажава фактът, че поморийци показаха силен характер и воля достойни за уважение, особено след като такива опити за референдуми претърпяха срамен крах и в Бургас и в Созопол, поради липса на достатъчна активност на местното население в тези две морски общини, предаде „Медия Инфо”.  

98, 97% от общо гласувалите 14 900 избиратели в община Поморие са гласували с „не” на въпроса „Одобрявате ли изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис с трасе на тръбопровода и инсталации, разположени на територията на община Поморие?”, информира Агенция „Фокус” след  преброяването на 100 % от протоколите от всички 47 избирателни секции. Гласувалите с „да” са 1,03 %, а окончателната избирателна активност е 60,12%, съобщи председателят на общинската избирателна комисия в Поморие Люба Страволевома. Общо 23 431 души имаха право да кажат своето мнение относно изграждането на петролопровода. „Фокус” припомня,че проведеният референдум в Поморе е първият сред проведените три до сега, който е успешен. В Бургас против съоръжението гласуваха 50 000 души, а в община Созопол 5 000 не одобряват проекта, въпреки това в тези две общини не бе прехвърлен законовоия праг от 51% за да бъде референдума легитимен и неговите резултати да бъдат признати.

В Община Поморие 23 000 души имаха право да дадат отговор „да” или „не” на въпроса: „Одобрявате ли изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис с трасе на тръбопровода и инсталации, разположени на територията на община Поморие?”.

16 май 2009 г. / Бургас Медия

 





Ключови думи: поморие, референдум, петролопровод, гласуване, избори,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |