В новините
 
06.05.2009 14:50   Новината е видяна 9512 пъти
Манaстирът в Поморие


Поморие. Манастирът "Св. Георги победоносец" в Поморие чества днес своя храмов празник. Манастирът е един от малкото действащи манастири в Източна България. Особеното тази година е, че празникът на Свети Георги се пада по време на пост, което е много рядко. Според православната религия е разрешено на този ден да се яде риба и затова в манастира „Св. Георги Победоносец” ще посрещнат гостите си с рибен курбан. Поморийският манастир “Св. Георги Победоносец” е един от най-почитаните манастири. Съществуват данни, че християнски монаси са идвали в града още през 3-4 век. Поморийският манастир е бил основан от гръцки заселници през седми век, но е бил разрушен от турците при завземането на България в края на 14-ти век.
Легендата разказва, че в края на 17-ти век турчинът Селим бей, който според преданието е бил неизлечимо болен, се заселва тук и построява чифлик на мястото на предишния манастир. Една нощ на Селим бей му се присънило, че намира лековита вода в имението си. На сутринта започнал да търси мястото и намерил мраморен барелеф на свети Георги, под който бликнала водата от съня му. Селим бей пил от нея и оздравял. Според легендата след тази случка Селим Бей и цялото му семейство приели християнството. Барелефът на свети Георги все още се пази и може да се види в манастира. Селим бей построил и малък параклис до аязмото, който дал началото на сегашния манастир. След като овдовял, беят дарил земите си на манастира и станал първия му игумен.
Сегашната църква е построена през 1856 г. върху основите на предишния храм. Църквата съхранява ценни икони от 18 и 19 век. През 60-те години на 20 век е била построена и днешната камбанария на манастира с височина около 20 метра.
Датата 6 май е избрана и за празник на град Поморие. По случай патронния празник на града община Поморие организира богата културна програма с множество концерти и прояви, които започнаха още от края на април. Кулминацията на тържествата ще е утре от 10.30 часа на лятната сцена на читалище "Светлина", където концерт ще изнесе Духов оркестър – Поморие с диригент Ангел Панцирков, а час по-късно на сцената ще бъдат посрещнати официалните гости на празника. Приветствие по случай Гергьовден ще произнесе инж. Петър Златанов – кмет на община Поморие. Празничната програма ще продължи с концерт-спектакъл на Професионален фолклорен танцов ансамбъл “Тракия” от град Пловдив с главен художествен ръководител проф. Даниела Дженева.

Агенция "Фокус"






Ключови думи: Поморие, Манастир, Свети Георги, Свети Георги Победоносец, Поморийски манастир, празник Поморие,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |