В новините
 
02.05.2009 14:48   Новината е видяна 9602 пъти
Плувни клубове притеснени, че се подготвя поредната далавера с даване на апетитния имот - плувния басейн в Славейков. От общината дават мъгляви обяснения

Плувни клубове притеснени, че външен човек ще грабне апетитния имот, от общината се оглеждат за стратегически инвеститор
Близо пет години трите  основни бургаски  плувни клуба - ПК „Бриз“,  ПК „Черноморец“ и ПК „Метропол“  са принудени да ползват за тренировки басейна в Младежкия културен център.
От 2003 година най-голямата база за плувни спортове в жк „Славейков“ не функционира, а по времето, когато работеше, бе в окаяно състояние.
Въпреки това плувците успяваха да провеждат някакви нормални тренировки там.
Сега положението не е никак розово, към липсата на спонсорство се добавя и фактът, че е невъзможно да се осъществява нормален спортен процес. Трите клуба се бутат в малкия басейн в Младежкия дом, който е прекалено тесен и не е устроен за спортна подготовка. Гледката от над десет човека в коридор е обичайна за него, това не е нормално, когато се тренират спортисти, казват спецове.
Какво се случва с най-голямата плувна база, замислена да подготвя дори олимпийци?
През януари  2003 година община Бургас спира доставките на гориво за отопление. Причината остава неизвестна. Според запознати обаче ръководството на общината не било доволно от стопанисването на басейна. Оставена на самотек, базата  в момента е пред разпад. Единствено през лятото частично се ползва  външният басейн, който е с олимпийски размери. Начинът,  по който се поддържа този басейн, може да отблъсне  всеки гражданин. Обичайна гледка е плувците да тренират в зеленясала вода, която се почиства, след като се изсипе бака с хлор. След затварянето на  съоръжението, ПК „Бриз“, които провеждат тренировки там,  пишат редовно докладни до бившия кмет, за да вземат басейна на концесия. Отговор от страна на бившата управа обаче няма. След смяната на  местната власт, от клуба отново подновяват исканията си, като настояват да вземат спортния комплекс под наем и обещават инвестиции. От ПК „Бриз“ искат да станат бъдещи собственици на базата, като се позовават на закона за стопанисването на спортните бази. Той  гласи, че спортното съоръжение може да се отдаде  само на клуб, който тренира в него.
Ако клубовете, които тренират в него, са повече от един, обектът се дава на този с най –добри постижения, като в случая това е “Бриз”, сочи още точка в закона. Президентът му Георги Кръстев излиза с писмено предложение до общината  да инвестира 12 млн. лева в спортния комплекс в “Славейков”, като вече има изготвен проект на стойност 150 000 лв. В него е запланувано да има тенис и футболно игрище,  и други  “екстри”, като басейн за игра.
„Изпратихме писмо до общината с нашите инвестиционни намерения, до този момент нямаме никакъв отговор, все още го очакваме“, заявява Соня Стойчева, която е в Управителния съвет на клуба и треньор на отбора.
Притесненията на спортистите са, че подготвеното публично-частно партньорство  ще бъде направено в полза на частен инвеститор, който няма нищо общо със спорта.
„Все повече запитвания за публично-частно партньорство идват от фирмите, които са спонсори на тези отбори. Абсурд е фирма извън Бургас да спечели проекта, външна фирма не е правила запитване“, заяви кметът Димитър Николов. Той допълни, че от спортните клубове могат да участват в конкурса и няма да бъдат пренебрегнати, ако покажат добре мотивиран проект.
Другите плувни клубове в града не помагат много за решаване на проблема. Насажда се мнение от тяхна страна, че ако “Бриз” вземат басейна, няма да  пускат останалите клубове безплатно да упражняват дейност. „Това не е вярно, понеже законът задължава този, който стопанисва съоръжението, да не взема такси от клубовете, а и от етична  гледна точка това е немислимо“, допълва още Стойчева и продължава:  „Жалкото е, че в Бургас има толкова талантливи момичета и момчета, но  никой не предлага адекватни условия, за  да могат те да развият потенциала си“.
Първоначалната идея е комплексът в „Славейков“ да се даде на концесия, но липсва интерес към тази форма  на стопанисване, затова общината променя условията.
През март  на свое заседание съветниците взимат решение плувният комплекс в „Славейков“ да се изгради на принципа на публично-частното партньорство.
Върху 23 279 кв.м трябва  да се построи  спортно-развлекателен комплекс, като той ще бъде включен в капиталовата програма на общината за периода 2009-2010 година. След като е готов, общината ще предостави правото на ползване на бъдещия инвеститор за 35 години.
До края на май външен консултант-експерт по публично-частно партньорство  трябва да е извършил финансовата обосновка на проекта и пред съветниците да  докладва  какви ще са критериите, по които  ще се избира бъдещият частен инвеститор.
„Търсим стратегически партньор, който да поеме финансовата тежест по  бъдещия спортен комплекс. Общината си остава като партньор в него, той ще е  общински, а инвеститорът ще си възстанови разходите под формата на  такси, които плащат спортните клубове“, каза още кметът Димитър Николов.
В бюджета за тази година на общината обаче са предвидени средства за изграждането на модерен плувен комплекс в Морската градина зад Флората, на мястото на бившия открит басейн, обеща той.  Два нови  басейна, единият от които с олимпийски размери, има амбиции да реализира общината там, като до една година комплексът трябва да е готов.

----------
Защо да не сме като Варна?

Бургас е известен като “морски” град. Точно както и Варна. Би следвало за едно населено място, намиращо се на брега на морето, приоритет  да са водните спортове. Говорим за плуване, водна топка и прочее. Във Варна общината се интересува живо от водните спортове и от базите, с които разполагат отборите. Доскоро в морската ни столица също нямаше адекватно място, където спортистите могат да се подготвят и да се кокурентоспособни. Това обаче се промени през лятото на 2008, когато юни отвори врати най – модерният плувен комплекс на Балканския полуостров. С пари от европейски фондове и местни спонсори съоръжението във Варна е първокласно изпълнение и рай за трениращите. За жалост в нашия град ситуацията е различна.

Зебележка: Басейнът до Флората в момента е свърталище на жаби и плесен

http://www.factor-bs.com/news-8606.html

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |