В новините
 
25.04.2009 01:00   Новината е видяна 5242 пъти
Западни Балкани: ЕП потвърждава европейската перспектива пред региона

Перспективата за членство в ЕС за държавите от Западните Балкани е основният проводник на стабилност и стимул за провеждане на реформи, се казва в приетия на 24 април доклад на ЕП относно стабилността и просперитета в Западните Балкани. Според депутатите пълноправното членство в ЕС за страните, отговарящи на критериите от Копенхаген, не трябва да бъде "незаслужено отлагано или отказвано".


Докладът на Anna Ibrisagic (ЕНП-ЕД, Швеция) относно укрепване на стабилността и просперитета в Западните Балкани, който депутатите приеха на 24 април, изтъква, че докато влизането в сила на Договора от Лисабон "все още е висящо", настоящите договори позволяват да се извърши необходимото институционално адаптиране за бъдещите разширения.


В този смисъл депутатите подчертават, че пълноправното членство в ЕС за държавите, удовлетворяващи критериите от Копенхаген, не трябва да бъде "незаслужено отлагано или отказвано". Процесът на присъединяване трябва да се основава на "справедливо и строго прилагане на принципа за условност", при който всяка една държава се разглежда единствено в светлината на нейната способност да отговори на критериите от Копенхаген.


Според доклада трябва да бъдат положени усилия, за да се избегне ситуация, при която различията в степента на интеграция могат да доведат до "издигането на нови бариери в региона", по-специално във връзка с процеса на либерализация на визовия режим.


Приемане на културното и историческото наследство


Членовете на ЕП смятат, че всички заинтересовани страни трябва да положат сериозни усилия за намиране на приемливи решения при нерешените двустранни спорове между държавите членки на ЕС и държавите от Западните Балкани. В този контекст те подчертават, че "добросъседските отношения и приемането на съответното културно и историческо наследство са изключително важни за съхраняването на мира, и укрепването на стабилността и сигурността" в региона.


Либерализиране на визовия режим


Докладът подчертава значението на либерализацията на шенгенския визов режим за граждани на страните от Западните Балкани като средство хората от региона да опознаят Европейския съюз. Депутатите приветстват диалога за либерализация на визовия режим и настоятелно призовават Съвета и Комисията да осъществяват процеса "по възможно най-прозрачен начин и с ясно определени показатели".


Според приетия текст "неефективният процес" на издаване на визи, главно поради липса на персонал в консулствата и посолствата в региона, може да предизвика враждебно отношение на гражданите от региона към ЕС в момент, когато популярността на Съюза е "най-големият стимул за осъществяване на реформи".


Държавите от Западните Балкани от своя страна трябва да ускорят усилията си за изпълнение на изискванията, посочени в индивидуалните пътни карти, за да гарантират премахването на визовия режим възможно най-бързо.


Сътрудничество с Международния наказателен съд за бивша Югославия


Европейските депутати подчертават, че "цялостното сътрудничество" с Международния наказателен съд за бивша Югославия (МНСЮ) по отношение на задържането и екстрадирането на останалите укриващи се обвиняеми, прехвърлянето на доказателства и цялостното сътрудничество преди и по време на съдебния процес са основни изисквания за процеса на присъединяване.


Те изразява критично отношение към действащите правни разпоредби във всички страни от бивша Югославия, които забраняват екстрадирането на свои граждани, срещу които е предявено обвинение в други държави от региона, и към пречките от правно естество пред прехвърлянето на тежки наказателни дела между съдилищата в различни страни от региона. Съветът и Комисията трябва да насърчат страните от региона да предприемат мерки за координирано премахване на всякакви такива забрани и пречки от правно естество.


Според депутатите правните разпоредби, които ограничават екстрадирането, могат да насърчат чувството на ненаказуемост при извършване на тежки престъпления, като престъпления срещу човечеството, нарушаване на военните закони, транснационална организирана престъпност, незаконен трафик и тероризъм.


Засилване на междупарламентарния диалог


ЕП подчертава значението на "пълното включване" на националните парламенти на държавите от Западните Балкани в процеса на европейска интеграция и призовава парламентите на държавите членки на ЕС незабавно да одобрят Споразуменията за стабилизиране и асоцииране, които в момента са в процес на ратификация.

Политическа намеса в областта на медиите


Европейските депутати изразяват загриженост във връзка с политическата намеса, чиято "жертва станаха медиите във всички държави от Западните Балкани", както и преплитането на "икономическите, политически и медийни интереси, и климата на заплахи и тормоз над разследващи журналисти".


Инвестиционна рамка за Западните Балкани до 2010 г.


Докладът подкрепя създаването на цялостна Инвестиционна рамка за Западните Балкани до 2010 г., която да координира отпусканите средства или заеми от Комисията, от международните финансови институции и от индивидуални национални донори. 


Депутатите подкрепят също така увеличаването на финансирането и броя на стипендиите за обучение и изследвания в ЕС, предоставяни на студенти и изследователи от Западните Балкани по програмите „Еразъм мундус“, както и участието на държавите от Западните Балкани в програмите и агенциите на ЕС.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |