В новините
 
03.04.2009 04:03   Новината е видяна 5276 пъти
Схема за екомаркировка на ЕС

Утре депутатите ще гласуват по предложението за разширяване на употребата на схемата на ЕС за екомаркировка (т.нар "цвете на ЕС"). С него се цели създаването на доброволна схема на ЕС за предоставяне на знак за екомаркировка на продукти, характеризиращи се с високи екологични показатели, чрез която да се намалят свързаните с това разходи и административни усложнения. Досега екомаркировката е била присъдена на повече от 3 000 продукти, сред които почистващи и перилни препарати, хартия и обувки.

Основната цел на предложената наредба (по въпроса е постигнато споразумение на първо четене между ЕП и Съвета на министрите) е да популяризира продукти с намалено въздействие върху околната среда през целия им жизнен цикъл, посредством употребата на доброволна схема на ЕС за екомаркировка.

Общностната схема за екомаркировка представлява част от политиката на ЕС за устойчиво развито потребление и производство, която цели да бъде намалено отрицателното въздействие на потреблението и производството върху околната среда, здравето, климата и природните ресурси. Тя установява общи изисквания за разработване на критерии за екомаркировка, приложими за всички стоки или услуги, които се предоставят на общия пазар. Самите критерии няма да бъдат определени в регламента, а със следващи решения за всяка група продукти (перилни препарати, сапуни и шампоани, хартия и т.н.)

Екомаркировка на хранителни продукти - само ако съставките са екологично чисти 

По искане на депутатите, преди да се разработят критерии за хранителни продукти и храни за животни, Комисията трябва да извърши проучване относно възможността да се установят надеждни критерии за екологичните показатели по време на целия жизнен цикъл на тези продукти. Тя трябва да разгледа също така възможността да се дава екомаркировка само на онези продукти, които имат сертификат за екологично чисти продукти, за да се избегне създаването на объркване сред потребителите.

Токсични продукти: без екомаркировка

За да се постигнат високи стандарти за качество и химическа сигурност, депутатите поискаха екомаркировката да не се поставя на стоки, съдържащи съставки, класифицирани като токсични, опасни за околната среда, канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията.

Ограничаване на тестването върху животни

Специфични критерии за всяка група продукти са определени от Комисията. Екологични маркировки ще бъдат давани на продукти и услуги, които отговарят на задължителни екологични критерии. Те пък от своя страна трябва да бъдат одобрени на европейско ниво, след широка консултация с експерти от индустрията, екологични и потребителски организации и търговски съюзи.

По искане на депутатите Комисията трябва да следи дали принципът за намаляване на тестването върху животни е взет под внимание в разработването и ревизията на критериите за екомаркировка, в допълнение към екологичните изисквания, предложени от Комисията (като въздействие върху климатичните промени, природата и биологичното разнообразие, потреблението на енергия и суровини, образуването на отпадъци).

Популяризиране на знака за екомаркировка

За да популяризират използването на европейската екомаркировка, държавите членки и Комисията трябва да одобрят план за действие, който да включва информационни и образователни кампании за потребителите и производителите, търговците, доставчиците на услуги, публичния сектор, дистрибуторите и широката общественост. Държавите членки трябва също да разгледат възможността за определяне на цели за закупуване на екологично чисти продукти. 

Влизане в сила

Настоящият регламент влиза в сила на двадесетия ден след публикуването му в Официалния вестник на Европейския съюз.

Допълнителна информация

След като бъде присъдена, маркировката за екологично чист продукт е валидна в 27-те държави членки на ЕС, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Така търговските предприятия ще могат да използват една маркировка за цялата им европейска и дори световна търговия. 

В момента съществуват 26 групи продукти, притежаващи екомаркировка на ЕС, от супи и шампоани, през тънка амбалажна хартия, бои и лакове, до хотели и къмпинги. Екомаркировката обаче не се прилага за хранителни продукти, които отговарят на други схеми и правила за маркировка. 

Една от целите на изменението на настоящата схема е броят на групи продукти да достигне 40-50 до 2015 г., така че да се предостави на потребителите по-богат асортимент за избор от екологично чисти продукти и услуги.

Списък с търговски фирми на екологично чисти продукти и услуги може да бъде намерен на уеб сайта на ЕС за екомаркировка: http://www.eco-label.com





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |