В новините
 
31.03.2009 19:38   Новината е видяна 5801 пъти
Родители на кандидат-градинари се оплакват, че Общината ги рекетира

Започва приема в детските градини в община Бургас 
Няма да се приемат заявления на родители неплатили своите данъци и такси
От 1 април ще започне подаването на документи за прием на деца в детските градини в Бургас. Това заяви на пресконференция в Общината заместник – кметът по образование и култура Йорданка Ананиева.
Срокът за приемане на необходимите документи ще бъде до 15 май, а само две седмици по-късно окончателните резултати ще бъдат оповестени на официалния сайт на общината – http://www.burgas.bg/. На сайта има формуляр, който родителите могат да ползват.
Родителите не са ограничени и могат да подават документи на няколко места. В резултат на това те ще получават входящ номер, с който могат да проследят своите документи. Предимство ще имат живеещите в близост до детското заведение, след това тези, които са от друг район, но са подали заявления по-рано от останалите.

1250 деца ще бъдат приети тази година в детските заведения като при необходимост общинската администрация има възможност да разкрие от 120 до 180 допълнителни места”, заяви зам.-кметът Йорданка Ананиева. Възможност за допълнителен прием има в ЦДГ „Пламъче”, в ОДЗ № 2 в ж.к. „Зорница”, също и в детските заведения в комплексите „Изгрев” /2 нови групи/ и „Славейков” /1 група/.
През 2008 година първоначалния брой на подалите заявления родители бе за 1300 деца, но впоследствие бяха открити нови групи, с което общия им брой достигна 1530 деца, допълни Ананиева.
По време на срещата стана ясно, че през последните 2-3 години се забелязва покачване на раждаемостта. Приемът за тази година ще се извършва за деца родени през 2006, а по статистически данни това са 2317 деца. За набор 2007, които догодина ще постъпят в детските градини броя на децата е 2362. „Затова усилията на Община Бургас за увеличаване на капацитета в детските заведения ще продължи”, добави зам.-кметът Йорданка Ананиева.
Тя сподели, че детската градина в кв. Лозово е почти готова. Предстои построяване на детски заведения в Централна градска част, ж.к. „Меден Рудник” и в кв. Крайморие.
От разговора стана ясно, че най-големия заявен интерес за прием ще бъде в центъра на Бургас.
И тази година родителите в община Бургас ще бъдат максимално улеснени и спокойни за децата си, тъй като детските заведения за втора поредна година няма да затварят врати през летния сезон. За целта са предвидени допълнителни средства от общинския бюджет за 2009 г., заяви Йорданка Ананиева.
Зам.-кметът по образование сподели, че ¼ от родителите, ползващи услугите на детските заведения не са плащали данъци за миналата календарна година. Техните заявления също ще бъдат приемани и обработени, но ако през септември при постъпване на децата им в детската градина не представят документ, който гарантира, че са изплатили дължимите данъци и такси за миналата година, те ще отпаднат от списъка и мястото им ще бъде заето от деца, чиито родители са изрядни платци.
Това се налага поради факта, че таксата за детска градина, която родителите плащат е една много малка част от цялостната издръжка на детското заведение. По-голямата част от тези средства се отпускат от общинския бюджет, който се определя от плащането на местните данъци и такси. 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |