В новините
 
26.03.2009 20:14   Новината е видяна 5032 пъти
Достъпът до интернет не трябва да бъде блокиран като наказателна мярка

Мнозина са тези, които търсят възможно най-широк достъп до нашите лични данни: от правителствата до полицията, през частните компании и дори престъпниците. Интернет предлага невъобразимо количество подробности за нашия личен живот, с които може да бъде злоупотребено. Докладът на Stavros Lambrinidis (ПЕС, Гърция) предлага стратегия за борба с престъпленията в кибернетичното пространство, гарантирайки в същото време опазването на основните свободи на интернет потребителите.


Докладът по собствена инициатива, приет днес с 481 гласа "за", 25 "против" и 21 "въздържали се", представлява първата препоръка на ЕП относно намирането на средства за ефикасна борба с киберпрестъпленията, като същевременно се запазят основните свободи на потребителите на интернет. Свобода на изразяване, свобода на словото и на сдружаване, свобода на пресата, антидискриминация... - всички тези права и свободи според депутатите могат да бъдат защитени единствено чрез общоевропейско законодателство, тъй като и в самото интернет пространство не съществуват граници. 


Цялостен и безопасен достъп до интернет за всички


В доклада ЕП предупреждава, че "електронната неграмотност ще бъде новият вид неграмотност на ХХІ век" и че осигуряването на достъп до Интернет на всички граждани е "равностойно на осигуряването на достъп до образование". В този контекст достъпът до интернет според депутатите не трябва да бъде блокиран като наказателна мярка от страна на правителства или частни компании. 


Борба с "прекомерните ограничения" на достъпа, налагани от притежателите на права на интелектуална собственост


Депутатите са на мнение, че бъдещата директива относно наказателните мерки, насочени към прилагането на правата на интелектуална собственост, трябва да забрани системното наблюдение и следене на дейността на всички потребители в Интернет при преследването на тази цел и да гарантира съразмерност между санкциите и извършените нарушения. Законодателството трябва също така да зачита свободата на изразяване и на сдружаване на потребителите и "да се бори със стимулите за нарушаване на правата на интелектуална собственост в кибернетичното пространство, включително с някои прекомерни ограничения за достъп, налагани от самите притежатели на правата на интелектуална собственост".


Дистанционни обиски


Депутатите призовават държавите членки, които прихващат и наблюдават трафик на данни, да извършват това при строго определени законови условия и защитни механизми. 


Те искат също гаранции от държавите членки, че дистанционните обиски, ако са разрешени от националното законодателство, се извършват въз основа на валидна заповед за обиск, издадена от компетентните съдебни органи. 


В доклада специално се отбелязва, че опростените процедури за провеждане на дистанционни обиски, в сравнение с преките обиски, са неприемливи, тъй като нарушават принципа на правовата държава и правото на личен живот. 


Инкриминиране на grooming-а


Депутатите искат също така държавите членки да гарантират мерки за защита на децата в интернет, и по-специално да инкриминират "сприятеляването" (grooming), или търсенето на онлайн контакти с деца за сексуални цели.


Общи стандарти за защита на данните


ЕП призовава държавите членки и Комисията да поемат инициативата за изработване на общи стандарти за защита на данните, за сигурност и свобода на словото, както и за борба с престъпленията в кибернетичното пространство (по-специално по отношение на "кражбата на идентичност"), тъй като това представлява заплаха за всеки, който предоставя лични данни в интернет, без да бъде поне минимално защитен. 


От друга страна, цифровата идентичност "все повече се превръща в неразделна част от нашето собствено "аз", подчертава докладът. Откъдето според депутатите идва и основният въпрос относно "съгласието" за споделяне на лични данни, което може да бъде поискано и взето от интернет потребителите, и по този начин да се стигне до "отказ от част от тяхното право на личен живот".






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |