В новините
 
25.02.2009 00:43   Новината е видяна 5523 пъти
Пловдивските студенти искат оставката на военния министър,

Академичното ръководство на ПУ „Паисий Хилендарски” търси съдействие от премиера и НДСВ да се отмени търгът за продажбата на спорния парцел

Протестно шествие на студентите от всички пловдивски висши училища ще има в четвъртък, ако Министерството на отбраната не отмени обявения търг за продажба на държавен имот, предвиден за ново общежитие на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Това съобщи ректорът на четвъртия по големина университет у нас и най-голямото висше училище в Южна България проф. дфн Иван Куцаров на извънредна пресконференция днес.

Ако исканията ни не бъдат чути и теренът не бъде преотстъпен за построяване на общежития ще пристъпим към блокиране на „Пазарджишко шосе” и искане на оставката на военния министър Николай Цонев, заявиха членовете на Студентския съвет на Пловдивския университет.

Протестът на студентите и академичното ръководство на ПУ е провокиран от обявения на 26 март търг с тайно наддаване за продажба на държавен терен от 17,6 дка. Той се намира на бул. „България” №238 – точно пред лицето на новия корпус на Пловдивския университет, и от години е предназначен за изграждане на студентски общежития, библиотека и спортна база.

Смятаме, че търгът е прибързан – той е целенасочен и насрочен така, че да изпревари публикуването на промените в Закона за устройство на територията в „Държавен вестник”, заяви ректорът на университета. Поправката цели да се спрат промените в предназначението на терени, отредени за нуждите на здравеопазването, образованието, науката и културата и тя бе гласувана от Народното събрание миналия петък, 20 февруари.

Спорният имот фигурира в подробния устройствен план на ПУ “Паисий Хилендарски” от 1973 г., но по стечение на обстоятелствата след 1989 г. се стопанисва от Изпълнителна агенция “Държавна собственост на МО”, обясни зам.-ректорът доц. д-р Запрян Козлуджов и показа документи. От тях става ясно още, че на 15 ноември 2006 г. с Постановление на Министерски съвет парцелът е одобрен за “проектирането на Подробен устройствен план за регулация и застрояване на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и изграждане на обекти върху 293 440 кв. метра”.

Въпреки че под Постановлението на МС от 2006 г. стои подписът на премиера Сергей Станишев, в края на миналата година статутът на спорния терен е сменен от публична държавна на частна държавна собственост. Това означава, че имотът може да се продава.

Проблемът изправя държавата срещу самата държава – има решение на МС за предоставяне на парцела на ПУ, а Министерството на отбраната го игнорира, сменя статута на собствеността и насрочва търг, смятат в академичното ръководство на Университета.

Нашата позиция трябва да бъде ясно разбрана – Пловдивският университет не се опитва да си присвои незаконно терен, а да бъде взето най-доброто решение за всички, подчерта доц. Козлуджов. Той не е съгласен да се противоставят младите семейства на военослужещи, които имат нужда от дом, и студентите, но теренът е отреден за построяване на нови общежития и спортни бази.

Не съм убеден, че с продажбата на 17,6 дка Министерството на отбраната ще се постигне същият ефект, който би имало от изграждането на студентски кампус – една дългосрочна инвестиция в държавното образование. Още повече, че законът позволява прехвърлянето на държавни терени от едно на друго държавно ведомство, припомни доц. Козлуджов.

Инициатор на промените в ЗУТ е самият министър-председател, затова ние се обръщаме лично към него и апелираме законът да се прилага стриктно, казаха от академичното ръководство на университета. На пресконференцията днес те се обърнаха и към ръководството на НДСВ, от чиято квота в правителството е назначен министърът на отбраната Николай Цовен, да се отмени търгът и да не се създава обществено недоволство.

Да не забравяме, че промените в ЗУТ бяха предизвикани от ситуацията в Студентски град в София, където терени и сгради не се ползваха по предназначение – на тях се строяха дискотеки, барове, игрални зали. Ние не искаме това да се случи и в Пловдив, подчерта ректорът проф. Иван Куцаров. И обясни, че за разрешаване на казуса със спорния терен има подкрепата на всички ректори на висши училища в страната и на Националното представителство на студентските съвети. Исканията на пловдивската академична общност се подкрепят и от всички пловдивски депутати, Министерството на образованието и науката, Общинския съвет и Областната управа.

Ако имотът ни бъде предоставен, ПУ “Паисий Хилендарски” няма да иска държавна субсидия за построяването на общежитията, каза помощник-ректорът н. с. Румен Киров. Висшето училище вече има предложения от  двама инвеститори – испанска и израелска фирма, които са готови да построят новия кампус със средства по европейски програми. В него ще има минимум 800 легла, което ще облекчи социалния проблем на останалите пловдивски университети, чиято база сега се ползва от най-голямото висше училище в Южна България, каза Киров.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |