В новините
 
11.02.2009 23:49   Новината е видяна 4591 пъти
Окончателно гласуване на директивата за санкции за работодателите на незаконни имигранти

На предстоящата сесия в Брюксел ЕП ще приеме законодателната резолюция относно директивата за санкции за работодатели на незаконни имигранти, след като нейното гласуване беше отложено на миналата сесия в Страсбург. Директивата предвижда широк кръг от санкции, вариращи от глоби до затвор за най-тежките случаи, през лишаване от право на участие в търгове за обществени поръчки и получаване на помощи.

Гласуване на законодателната резолюция на сесията в Брюксел 18-19 февруари
 
На миналата сесия в Страсбург (2-5 февруари) депутатите приеха серия от поправки към предложението за директива, но по искане на докладчика Claudio Fava (ПЕС, Италия) отложиха окончателното приемане на законодателната резолюция на ЕП за предстоящата сесия в Брюксел (18-19 февруари 2009 г.) Целта е да се даде възможност за добавяне на декларация, която да гарантира, че директивата няма да попречи на приемането на по-нататъшно законодателство по отношение на подизпълнителите.
 
Наказателни мерки за работодателите, а не за нелегалните имигранти
 
В момента между 4,5 и 8 милиона нелегални имигранти работят в строителството, земеделието, хотелиерството и в други сектори в ЕС.
 
Текстът, предложен от Европейската комисия, допълва други инициативи - като директивата за връщане на нелегални имигранти и директивата за Синя карта за висококвалифицирани работници от трети страни - които целят да засилят борбата срещу нелегалната имиграция, насърчавайки в същото време каналите за законна имиграция.
 
Директивата за санкции предвижда установяването на минимални наказания на европейско ниво за работодателите на нелегални имигранти, които включват глоби, плащане със задна дата на заплати според законните условия за работа, както и лишаване от право на участие в търгове за обществени поръчки и получаване на помощи (независимо дали са национални или европейски), които могат да бъдат с продължителност до пет години.
 
Наказателни санкции за най-тежките случаи
 
Проектодирективата предвижда наказателни мерки срещу работодателите в случай на рецидив, както и в случаите, когато голям брой незаконно пребиваващи лица са назначени на работа, когато има експлоатация, когато назначеното лице е жертва на трафик на хора и работодателят е знаел за това или ако въпросното лице е непълнолетно.
 
Получаването на неплатените суми трябва да бъде автоматично
 
Работодател, който е в положение на нарушение, трябва също така да върне помощите (европейски или национални), които е получил през предходната година и трябва да заплати глоба, която се увеличава пропорционално на броя на наетите нелегални имигранти. Междувременно той трябва да заплати и сума, равна на размера на данъците и осигуровките, които е щял да заплати, ако имигрантът е бил назначен законно, както и - ако е необходимо - да покрие разходите за връщане на имигранта в неговата страна.
 
Що се касае до работния период, по презумпция ще бъде прието, че той е бил най-малко три месеца, ако работодателят или работникът не представят други доказателства. Депутатите изискаха необходимите процедури за получаване на неполучените заплати от страна на работника да бъдат автоматични, т.е. без да се налага той да предприема каквото и да е било действие.
 
По искане на членовете на ЕП държавите-членки трябва да предвидят по-малки финансови санкции за лицата, използващи услугите на нелегални имигранти за домашни помощници, при условие, че няма случаи на експлоатация.
 
Механизъм за подаване на оплакване
 
Европейският парламент изисква също така държавите-членки да създадат механизми, позволяващи на нелегалните имигранти да подават оплаквания. По този начин трети страни, определени от държавите-членки (асоциации или синдикати), могат да посочат работодател, нарушил разпоредбите, без да рискуват вследствие на това да бъдат подведени под наказателна отговорност за подпомагане на незаконно пребиваващи лица. Нелегалните имигранти могат да получат временно разрешително за престой, ако сътрудничат в хода на наказателната процедура срещу техния работодател.
 
Предприятията, които работят с подизпълнители, също ще носят отговорност
 
Ако престъпилият закона работодател е подизпълнител, директният възложител на поръчката също ще бъде считан за отговорен. Неговата отговорност ще бъде пълна, ако се докаже, че е бил в течение относно незаконните действия на своя подизпълнител. Депутатите поискаха също така да се предвиди възможност за публикуване на списък на работодателите, нарушили директивата.
 
Ефикасни и достатъчни на брой проверки
 
Държавите-членки трябва да осъществяват ефикасни и достатъчни на брой проверки за контрол върху наемането на лица от трети страни, които пребивават незаконно. Те трябва да изискват също така от работодателите да проверяват дали техните работници, които са граждани на трети страни, имат валиден документ за престой и да информират националните власти за наемането на нови такива работници.

 
Fava Claudio (ПЕС, Италия)
Докладчик





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |