В новините
 
04.02.2009 18:47   Новината е видяна 5979 пъти
Ивайло Габровски: Ще преследвам рекордна 4-та победа в обиколката на България

Ако бях роден в Америка или Западна Европа, щях да съм в елита на световното колоездене, отсича 31 годишният столичанин

През изминалата седмица на тържество в столичния Пресклуб “България” бяха връчени наградите на най-добрите колоездачи на България за 2008 г., определени с анкета сред читателите на сайта “Пробайк. Безспорен победител се оказа най-добрият ни състезател на този спорт през последните години Ивайло Габровски. След церемонията Иво отдели специално внимание на бургазлии.

Ивайло Габровски е роден на 31 януари 1978 г. В София. Започва да се занимава активно със състезателно колоездене още от детска възраст. От девет години е професионалист, състезавал се е и за тимове от Франция, Италия, Белгия и др.
- 18-и в света в индивидуалното бягане по часовник на първенството на планетата през 2004 г.
- Първи в Обиколката на Лиеж, Белгия през 2007 г.
- Първи в “Тур дьо Лан” във Франция през 2006 г.
- Победител в обиколките на Румъния и Турция
- Втори за Голямата награда на Камайоре, Италия
- Първи в състезания, тип “класик”, в страни от Западна Европа, с етапни победи в множество пробези там
- Носител на Голямата награда на Слънчев бряг през 2003 г.
- 12 пъти републикански шампион на България /с три титли през 2007 г.

Иво, поздравление за поредната награда, която получаваш! Може ли да кажеш каква е равносметката ти за изминалата година в професионален план?
- Благодаря от сърце! Наистина е много радостно когато се оценят успехите ти, защото това ти дава сериозен стимул да продължиш напред. Що се отнася за 2008 година, най-много се гордея с 3-тата ми победа в обиколката на България. Честно да си кажа, не очаквах да успея да триумфирам този път. Но имайки предвид това, че нашият спонсор и ръководството на клуб ни- „Несебър”, ми даде възможност да участвам и да се боря за победа, аз бях длъжен да поема отговорност и да се раздам до край. С всяка изминала година конкуренцията сред нас става все по голяма така, че първото място е много ценно. Също така постигнах една етапна победа в обиколката на Сърбия, в една трудна битка и щастието за мен бе голямо. Може би малко бях разочарован от неучастието ми на Олимпиадата в Пекин, но така е преценило ръководството на българското колоездене. Утехата е, че на хоризонта е Лондон 2012.

Ти спечели за 3-ти път обиколката на България. Възможно ли е да вдигнеш победоносно ръце и през 2009, като по този начин ще станеш единствен състезател с четири победи?
- Естествено ще се опитам да се преборя за отличието, но не мога да заявя категорично, че това ще стане факт. Но може да бъдете сигурни, че ще дам всичко от себе си, а пък каквото сабя покаже. Също така през новия сезон ще се надявам се да си защитя резултатите през миналата година и да вървя устремено напред както е било през последните години и както винаги съм бил.

В момента се подготвяш за първия си старт, а именно обиколката на Египет. Легендарният Ненчо Христов триумфира там през далечната 1956 година. Може ли половин век по късно да се окажеш и ти победител?
- Няма нищо по-добро ако това стане факт. Пределно съм мобилизиран да постигна  успеха на феноменалния Ненчо Христов. Трудно е да се прогнозира какво ще стане, но както винаги аз тръгвам с пределна мотивация за добро класиране. Според мен причината толкова дълго да нямаме победа в Египет е, че ние българите рядко участваме на това конкретно състезание.

Кога според теб кога ще видим българин на някое от големите състезания по колоездене като Тур дьо Франс например? Едва ли ти си по лош спортист от останалите, които участват там?
- Откровено да споделя аз не виждам това да стане скоро. Причините не са една и две, но най-осезаемата, че ние идваме от България. Знаете мнението на белите държави за нас. Просто убеден съм, че ако се бях родил в Америка или някъде в Западна Европа сега щях да съм в елита на световното колоездене. Но реалностите са други и трябва да се примирим с това. Другия  начин за пробив на наш състезател е да е невероятен талант, какъвто в момента нямаме. Да не оставяме за последно и финансовата страна. Подготовката за едно такова първенство като Тур-а излиза много скъпо финансово и няма български спонсори, които биха били съгласни да отделят толкова много средства. Все пак аз съм оптимист и искрено се надявам в близко бъдеще да видим някое българско момче да мери сили в състезания, които сега само гледаме по телевизията.

Прави ми впечатление, че хората в България не се много интересуват от колоездене в сравнение с футбола и волейбола например.
- Ами така е, защото сами знаем, че футбола традиционно е популярен спорт не само у нас, а и по целия свят и хората се съсредоточават над него. А за волейбола мисля си, че успехите на националният отбор предизвикаха такъв огромен интерес в последните години. Но и колоезденето си има своите фенове, особено на престижните състезания. Все пак всеки е карал колело и тръпката от въртенето на педалите остава.

Иво, ти си състезател на КК „Несебър” от едноименния град, което значи, че не си далече от Бургас. Как се чувстваш край морето?
- Първо искам да благодаря на община Несебър, която ме определи за спортист номер 1 на града и да заявя, че ще се постарая да зарадвам хората там с бъдещи мои победи. В клуба се чувствам идеално, а това е така защото е много лесно да се работи с професионалисти, които си разбират от работата. Въпреки, че съм близо до морето и Бургас, не съм ходил там отдавна. Причината е натоварения мой график и това, че провеждам тренировките си в София. Но се надявам да финиширам като победител пред вашата община в етапа Варна-Бургас от обиколката на България.

Кирил Евтимов
София





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |