В новините
 
15.01.2009 15:15   Новината е видяна 5121 пъти
Депутатите разискваха програмата на чешкото председателство в Страсбург

Европейските депутати обсъдиха вчера, 14.01.2009 г. с министър-председателя Мирек Тополанек основните приоритети на чешкото председателство: икономиката, енергетиката и ролята на ЕС в международен план. Кризата с доставките на руски газ и ситуацията в ивицата Газа също заеха важно място в дискусията. Почти всички политически групи в ЕП поздравиха председателството за енергичните му действия за възобновяване на доставките на газ и пожелаха успешно изпълнение на неговата програма.
 
Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг представи министър-председателя М. Тополанек и отбеляза трансформацията на Чехия от комунизъм до членство в ЕС. Той подчерта, че Чешката република е втората след Словения държава от присъединилите се към ЕС през 2004 г. нови членки, която поема председателството на Съвета на ЕС. Г-н Pöttering обеща пълна подкрепа от страна на Европейския парламент за председателството.
 
Мирек Тополанек - ротационен председател на Съвета на ЕС
 
Чешкият министър-председател Мирек Тополанек припомни, че през 2009 г. ще се честват ред годишнини - пет години от най-голямото разширяване на ЕС, което сложи край на разделението на Европа, 20 години от падането на "желязната завеса" и 30 години от първите преки избори за ЕП, единствената европейска институция, която се избира пряко от гражданите. 2009 година ще отбележи също и 60 години от създаването на НАТО.
 
Той изложи приоритетите на председателството - икономика, енергетика и Европа като международен партньор (три "Е" на латиница). Текущите събития извеждат на преден план и две "Г" - доставките на газ и събитията в ивицата Газа. Нашето мото е "Европа без граници", но също така Европа, която се ръководи от правила, подчерта той.
 
Икономика
 
В тази област председателството ще работи за пълно прилагане на решенията на срещата на най-високо равнище на Г-20, както и на заключенията на Европейския съвет от декември 2008 г. Предвижда се преглед на ред директиви  и регламенти на ЕС относно капиталовите резерви на банките, застраховането, дейността на рейтинговите агенции, електронното банкиране, плащанията с евро. Особено внимание ще бъде обърнато на навременното и пълно изпълнение на плана за действие, приет от министрите от Съвета по икономически и финансови въпроси в отговор на кризата на световните финансови пазари. Председателството ще се стреми да съвмести Европейския план за икономическо възстановяване с изискванията на Лисабонската стратегия. След краткосрочните мерки за укрепване на икономиките на държавите-членки следва да се приемат и средно- и дългосрочни мерки за структурни реформи, една от които в областта на Общата селскостопанска политика на ЕС.
 
Председателството ще се стреми да наложи пълноценно осъществяване на четирите свободи, върху които се гради ЕС, като към тях се прибавя и "пета свобода" - свободното движение на знания, което още от средните векове е било една от най-добрите отличителни черти на Европа.
 
Енергетика
 
Чешкото председателство ще продължи усилията за гарантиране на сигурни, конкурентни и устойчиви доставки на енергия за ЕС, като ще отдели особено внимание на диверсификацията на доставките и на транспортните коридори. Ще бъде сериозно разгледано и развитието на безопасна ядрена енергетика. Енергийният приоритет е неразривно свързан с политиката за борба с климатичните промени. В тази област председателството ще се стреми да постигне приемливо в глобален мащаб споразумение за ограничаване на емисиите на парникови газове след 2012 г.
 
Европа на международната сцена
 
В тази област М. Тополанек изреди като важни текущи приоритети "Източното партньорство", транс-атлантическите отношения, сътрудничеството с Русия, разширяването на ЕС към държавите от Западните Балкани и Турция, средиземноморското измерение на Европейската политика за съседство, вътрешната сигурност на ЕС и по-нататъшно развитие на Шенгенската зона.
 
Други ключови теми
 
През идните шест месеца ЕС ще се изправи пред важни въпроси като изборите за Европейски парламент през юни 2009 г., началото на дискусиите по състава на следващата Европейска комисия и позицията на Ирландия по Лисабонския договор. Преговорите по последния въпрос следва да бъдат водени внимателно, като се уважава избора на ирландците. "Трябва да намерим решение, което да бъде приемливо за мнозинството от ирландските граждани", посочи Тополанек.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |