В новините
 
22.12.2008 16:22   Новината е видяна 4013 пъти
Започна финансирането на одобрените проекти за научни изследвания

Обработени са над 100 000 страници, 4 към 1 е съотношението на приети и отхвърлени разработки, сочи предварителният анализ на ФНИ

Приключи класирането на проектите по обявените конкурси от Фонд „Научни изследвания” за държавно финансиране на науката и вече започна изплащането на заявените суми по тях. На бенефициентите - висши училища, институти на БАН и Селскостопанската академия, са преведени около 45 млн. лева, с които разполагаме като бюджет за 2008 г., съобщи Анастас Герджиков, управител на Фонда. Според него обработената документация по проектите надхвърля 100 000 страници, като съотношението между приетите и отхвърлени разработки е прибризително 4 към 1. Това показва силна конкуренция сред кандидатстващите организации, но и възможност при ясни критерии за оценка да се финансират най-добрите научни и научно-изследователски колективи, подчерта Герджиков.

Общо в тазгодишната сесия са подадени 1050 проекта - с 1,5 пъти повече от 2007 г. Обявени бяха 16 конкурса, сред които 8 изцяло нови, припомниха от Фонд „Научни изследвания”. Най-голям е интересът към разработките в областта на биотехнологиите, храните и здравето, следват ги екологията, биоразнообразието и биологичните ресурси, казаха експертите.

Въпреки четирикратното увеличение на средствата за държавно финансиране на науката през тази година, субсидията се оказа недостатъчна. Заявените суми по всички проекти са 350 млн. лева, което е 6 пъти повече от лимитирания ни бюджет за 2008 г., обясни Анастас Герджиков. Според него най-силно това се наблюдава в конкурсите за насърчаване на научните изследвания в държавните университети, изграждането на центрове за върхови постижения и конкурса „Млади учени”. 

Имаше опасения, че бюджетът на Фонда за 2008 г. няма да бъде усвоен, но вместо това се оказахме в недостиг на средства. Голяма част от кандидатстващите проекти са с високи качества, заради което Изпълнителният съвет прецени, че е справедливо да се финансират поне една четвърт от подадените разработки, подчерта управителят на Фонда. Бенефициентите демострираха висок кадрови и научен потенциал, надяваме се на още по-голям интерес догодина, когато проектното финансиране на науката нараства на 100 млн. лева, каза Герджиков.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |