В новините
 
20.12.2008 17:07   Новината е видяна 4752 пъти
Увеличаване на минималния размер на гарантираните влогове

Членовете на ЕП подкрепиха предложението на Европейската комисия за увеличаване на минималния гарантиран размер на депозитите до минимум 50 000 евро при влизането в сила на законодателното предложение в края на юни 2009 г. Тази сума ще нарасне до 100 000 евро до края на 2010 г.
 
Този размер на гарантираните влогове ще се прилага за всички вложители във всички държави-членки, независимо дали валутата е евро или не.
 
Депутатите смятат, че актуалният размер на гарантираните спестявания от 20 000 евро (който не е коригиран от 1994 г.) вече не отговаря на размера на влоговете в ЕС. Новите размери ще покриват по оценки на Комисията 80% от депозитите в ЕС (при гарантиран размер 50 000 евро) и съответно 90% от тях при гарантиран размер 100 000 евро.
 
Депутатите приеха също поправка, според която предложението ще влезне в сила, ако оценката на въздействието, която Комисията трябва да изготви до края на март 2009 г., покаже, че е необходимо такова увеличение и че то е поносимо от финансова гледна точка за всички държави-членки.
 
Изплащане на влоговете до 20 дни
 
Депутатите приеха да бъде намален срокът за изплащане на влоговете в случай на неналични депозити от 3 месеца на 20 дни. Удължаване на този срок (с най-много десет работни дни) може да стане само "при изключителни обстоятелства" и след одобрение на компетентните власти.
 
Новото законодателство призовава държавите-членки да вземат мерки във възможно най-кратък срок за създаване на система за спешно изплащане на "подходящи суми" на засегнатия вложител в срок от три или по-малко дни. Според депутатите съкращаването на настоящия срок за изплащане от три месеца ще има "положително въздействие върху доверието на вложителите и върху надеждното функциониране на финансовите пазари".
 
След одобрението от страна на Парламента, Съветът също трябва официално да одобри новото законодателство, като държавите-членки трябва да го приложат най-късно до 30 юни 2009 г.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |