В новините
 
17.12.2008 16:35   Новината е видяна 4903 пъти
Депутатите направиха равносметка на френското председателство заедно със Саркози

Европейските депутати обсъдиха резултатите, постигнати по време на шестмесечното френско председателство на ЕС, което приключва на 31 декември. Повечето политически лидери приветстваха бързата и успешна реакция на кризата в Грузия и навременния отговор на икономическата и финансова криза. Други политически групи критикуваха френското председателство за направените отстъпки по климатичния пакет и за усилията за ратифициране на Лисабонския договор въпреки негативния вот в Ирландия.
 
Председателят на Европейския парламент Hans-Gert Pöttering приветства Nicolas Sarkozy със следните думи: "Вие поехте председателството на ЕС във време, което изискваше действия и преговори, и Вие се заехте с предизвикателствата, произтичащи от Грузия, финансова криза, икономиката и други проблеми".
 
Френският президент Nicolas Sarkozy: "Европа не е враг на нациите и нациите не са враг на Европа"
 
Nicolas Sarkozy направи обстоен преглед на постигнатото през последните 6 месеца по време на френското председателство на ЕС. Той подчерта пред депутатите, че Франция е организирала своето председателство на базата на "две убеждения: че светът се нуждае от силна Европа и че Европа не може да бъде силна, ако не е единна".
 
Грузия
 
Разглеждайки многобройните предизвикателства, които френското председателство трябваше да посрещне, г-н Sarkozy се спря първо на кризата в Грузия, където неговата основна цел е била "да се спре войната и да не се попадне в същия капан като в Босна", където САЩ са поели лидерската позиция, а Европа ги е следвала. Той изрази своето задоволство от факта, че по този въпрос Европа е била единна.
 
Финансовата криза
 
Според френския президент по отношение на финансовата криза от най-голямо значение отново е било ЕС да е единен и да се постигне договаряне на европейски възстановителен план. Ако европейските държави и институции не бяха поели отговорност, това е щяло да доведе до "унищожението на европейската банкова система". В заключение по тази тема той подчерта, че "ние в Европа искаме предприемачески капитализъм, а не спекулативен капитализъм" и "заявихме това в един глас".
 
Климатични промени и енергия
 
Nicolas Sarkozy изтъкна пред депутатите, че е имало "голяма борба" по въпроса за климатичния пакет, защото "всяка държава-членка имаше причини за недоволство". Постигането на единодушен компромис и тук е било от огромна важност, за да е сигурно, че постигнатите споразумения ще бъдат приложени на практика. Френският президент добави, че "решителността на Европейския парламент да се постигне договореност е била силен фактор при достигането на споразумение" между правителствата на държавите-членки.
 
Лисабонски договор
 
Относно "конституционния въпрос" френският президент подчерта, че чешкият конституционен съд е изказал мнение, че процесът по ратифициране на Лисабонския договор може да продължи. По въпроса за Ирландия той изтъкна, че като част от постигнатия компромис всяка държава-членка ще има своя комисар и Ирландия ще получи гаранции за своя неутралитет, данъчна независимост и семейно право. В заключение Nicolas Sarkozy отбеляза, че се надява на положителен резултат от нов референдум в страната към края на 2009 г.
 
Сред другите успехи на френското председателство г-н Sarkozy изтъкна сключването на Средиземноморския съюз и оформянето на европейската имиграционна политика.
 
Европейска комисия
 
Председателят на Европейската комисия José Manuel Barroso каза, че "равносметката от последния Европейски съвет ще остане в историята - рядко Европа е била способна да изрази своето задоволство от толкова много позитивни резултати". След това той приветства ключовото партньорство между Парламента, Комисията и Съвета, което според него означава, че можем вече да говорим за нова ера в Европа.
 
Коментирайки пакета за климатичните промени, председателят на ЕК подчерта, че с утрешния вот по пакета "Европейският парламент държи последния ключ за вратата, позволяваща на Европа от 21-ви век да започне да работи".




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |