В новините
 
12.12.2008 17:55   Новината е видяна 5468 пъти
Паднаха наполовина заплатите в строителството

Гладът през последните два месеца пречупи много строителни работници и те започнаха масово да свалят цената на своя труд. Ако в разгара на лятото бригадите искаха над 40 лева за изграден квадратен метър, сега се молят и за 20-25 лева. Всеки ден по бургаските строежи пристигат тълпи от освободени вече работници от морските ни курорти. Единствено в Бургас все още дейността не е затихнала, но няма хляб за десетките хиляди в бранша. За това коментираха местни предприемачи.
Все още много майстори в региона получават надник по 50-60 лева.

“В момента крайно се спекулира със заплатите на строителните работници. 40 и даже 50 лева надник е реална цена на труда, но е само за определено време, когато се гонят срокове и се довършват обекти”, каза управител на строителната компания .
Според него средното дневно заплащане е много по-малко и тепърва ще намалява. “Усреднена, месечната заплата не е никак толкова висока, колкото се тиражира в медийното пространство”, коментира още той.

В момента шефовете на строителни фирми са готови да плащат високи заплати единствено на квалифицираните работници с необходимото образование. Повечето бригади в областта се изучиха по строежите заради глада за кадри, който бушуваше през последните 5-6 години.

Много управители на фирми се аргументираха за това, че все още не използват нови технологии в строителството заради различните стандарти и липсата на обучени служители, които да боравят с тях.
Голяма част от заетите в бранша бяха от турското население от селата в района. Малцина умееха примерно на нарязват и зидат високоенергийните тухли, които никак не излизат скъпи. Именно затова в бургаските сгради са вложени основно стандартните тухли четворки. Въпреки това през последните години големите компании вложиха много средства в закупуването на машини и механизация.

Източник: в. Фактор





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |