В новините
 
12.12.2008 16:40   Новината е видяна 4816 пъти
Пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург (15-18 декември 2008 г.)

Саркози ще говори за резултатите от Европейския съвет и френското председателство. На 16 декември френският президент Никола Саркози ще представи пред европейските депутати резултатите от Европейския съвет от 11 и 12 декември 2008 г. и ще направи обобщение на дейността на френското председателство на ЕС, което изтича в края на 2008 г. След това депутатите ще проведат дебат по тези въпроси.
 
Двадесетгодишнина на наградата Сахаров за свобода на мисълта. На 17 декември в Страсбург ще се състои церемонията по връчване на наградата Сахаров. Тазгодишният лауреат Ху Джия няма да може да приеме лично наградата, тъй като в момента се намира в китайски затвор. Затова в негова чест е организирана специална церемония, на която ще присъства вдовицата на Андрей Сахаров, както и предишни лауреати. На 16 декември ще бъде отбелязана двадесетгодишнината на наградата, като по този повод са организирани две кръгли маси с участието предишни носители на наградата.
 
Европейските депутати ще гласуват на 17 декември шест доклада от пакета за климатичните промени и енергията. В тях се предлагат законодателни мерки за постигане на целите на ЕС до 2020 г. в областта на климатичните промени: намаляване с 20% на емисиите на ЕС на газове с парников ефект, увеличаване с 20% на дяла на възобновяемите енергийни източници в общата енергийна консумация, както и нарастване с 10% на дяла на биогоривата.
 
Директива за организация на работното време. На 17 декември в Страсбург Европейският парламент ще гласува на второ четене директивата за организацията на работното време. Преразглеждането на директивата има за цел постигането на по-добър баланс между защитата на правата на работниците и въвеждането на гъвкава организация на работното време.
 
Депутатите ще гласуват Бюджет 2009 на второ четене. На 18 декември ЕП ще гласува на второ четене проектобюджета на ЕС за 2009 г. Депутатите като цяло подкрепят споразумението, постигнато със Съвета относно общия размер на плащанията (116.1 милиарда евро), като в същото време искат увеличаване на предвидените средства за някои от приоритетните за ЕП области (растеж, социално сближаване, заетост).
 
Пътнотранспортни нарушения: глобите от чужбина вече ще трябва да бъдат плащани. В момента шофьорите, извършили пътно нарушение в държава-членка, различна от тяхната собствена, често избягват плащането на наложената им глоба. На 17 декември ЕП ще гласува законодателно предложение, което да гарантира, че шофьорите ще могат да бъдат идентифицирани и ефективно глобени, когато извършват нарушения където и да било в ЕС. Обхванати са следните нарушения: каране с превишена скорост или в нетрезво състояние, неизползване на обезопасителен колан и преминаване на червена светлина.
 
Гарантиране на спестяванията до 100 000 евро в ЕС. Ако някоя европейска банка фалира, спестяванията на гражданите в размер до 100 000 евро ще бъдат гарантирани, гласи предложението на Комисията за увеличаване на минималния размер на гарантираните влогове, което европейските депутати ще гласуват на 17 декември. Депутатите предлагат срокът за изплащане на депозитите да бъде намален до максимум 14 дни при спешни ситуации, както и да бъде създаден механизъм за трансгранично сътрудничество в случай на нова криза.
 
Нов режим за наемане и заплащане за асистентите на европейските депутати. На 16 декември депутатите ще гласуват законодателно предложение, целящо да прибави към статута на европейските функционери договорите на асистентите на европейските депутати, работещи в Брюксел. Новата система, чиито основни линии бяха определени от Парламента още през юли тази година, е част от по-широк пакет от мерки, взети от ЕП за преразглеждане и уеднаквяване на режима за наемане и заплащане на сътрудниците на депутатите.
 
България става страна по споразумението за асоцииране между ЕС и Мароко. На 16 декември Европейският парламент ще гласува доклад относно присъединяването на България и Румъния към Евросредиземноморското споразумение за асоцииране между Европейските общности и техните държави-членки, от една страна, и Кралство Мароко, от друга. Към споразумението за асоцииране с Мароко ще бъдат сключени протоколи, които да вземат предвид присъединяването към ЕС на двете нови държави-членки.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |