В новините
 
08.12.2008 17:40   Новината е видяна 4221 пъти
Можем да останем без жп транспорт по празниците, предупреждават синдикалисти

Над 130 бургаски железничари могат да останат на улицата заради предвидените съкращения в БДЖ, съобщи Иван Стоянов, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ в града. В същото време служителите на държавното дружество все още не са получили заплатите си. Месечните възнаграждения не са взели и над 16 хиляди работници на БДЖ в страната.

Синдикалистите изпратиха своята позиция до министър-председателя Сергей Станишев и до министъра на транспорта Петър Мутафчиев по повод ситуацията и нарастващото социално недоволство в системата на БДЖ. Очакват се и решенията на КТ “Подкрепа”.

Предвиденото съкращение е с 13,2 %. В Бургас на щат работят над 1000 души, а средната заплата е 630 лева. Въпреки малкото заплащане, държавата закъснява всеки месец.
На работна среща миналата седмица с управителите на дружества в системата на жп-транспорта Синдикатът на железничарите към КНСБ е получил работния план за действие при криза в БДЖ, който засяга най-вече БДЖ „Пътнически превози”, БДЖ „Товарни превози”, БДЖ „Локомотиви” и Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).
„Най-силният удар е в товарните превози заради намалени обеми на работа”, каза още Стоянов.
В БДЖ „Пътнически превози” в тази програма е залегнало намаляване на персонала с 5,6 %. В „Локомотиви” съкращението е с 4,9 %.

В НКЖИ са разработили три варианта в зависимост от това – какви поръчки ще имат от превозвачите. Засега най-реалистичният вариант е този, в който се предвижда освобождаване на 1000 служители от НКЖИ. От тези 1000 души са включени 389 броя незаети работни места. Има и 255 души, които се пенсионират през 2009 година. Останалите до хиляда са хора, които трябва да се пенсионират през 2010 година и се търси вариант за обезщетението им.

Във връзка със стачната готовност на железничарите от ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура” изпратиха съобщение, че компанията разработва план за теглене на заем от търговска банка в размер на 10 млн. лева за покриване на задълженията към персонала. Дружеството прави всичко възможно, за да намери изход от ситуацията и да изплати на своите служители работните заплати за  октомври.
В същото време НКЖИ очаква държавата да изпълни поетия ангажимент и компанията да получи обещаното преразпределение от бюджетния излишък в размер на 30 млн. лева.

Източник: в. Фактор





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |