В новините
 
05.12.2008 17:00   Новината е видяна 4878 пъти
Един милиард евро за мерки срещу поскъпването на храните в развиващите се страни

Европейският парламент гласува за отпускането на един милиард евро допълнително на развиващите се страни за периода 2008-2010 г., които да помогнат за посрещането на последствията от рязкото покачване на цените на храните през 2007 и 2008 г. Предвиденият един милиард евро ще бъде добавен към вече наличните за 2008-2009 г. 800 милиона евро за хуманитарна помощ и спешни кризисни ситуации. С това се създава инструмент за "бързи ответни мерки", който да помогне на развиващите се страни да се справят с последствията от "нестабилността" и покачването на цените на храните.
 
Приоритет при отпускането на средствата ще бъде даден на мерките за подобряване на достъпа до селскостопански суровини, както и продукти и услуги за земеделието, включително торове и семена. Ще бъдат финансирани и предпазни мерки, които да спомогнат за поддържане и подобряване на производствения капацитет в селското стопанство и за задоволяване на основните хранителни нужди на най-уязвимите групи от населението, включително децата.
 
Този инструмент за вземане на бързи мерки е предназначен за "ограничен списък на високоприоритетни целеви страни, определени въз основа на съвкупност от критерии", които са силно засегнати от хранителната криза в социално-икономически и политически план. Най-много 35 страни ще бъдат приоритетните получатели на тази помощ, като основните критерии за избор на държави-бенефициенти е степента на бедност, зависимостта от вноса на хранителни продукти и капацитета за селскостопанско производство.
 
Инструментът за финансиране на бързи мерки по отношение на хранителната криза ще представлява допълнение към съществуващите инструменти на Европейския съюз в областта на политиката за развитие. Предвиденият един милиард евро ще бъде добавен към вече наличните за 2008-2009 г. 800 милиона евро за хуманитарна помощ и спешни кризисни ситуации.
 
С отпускането на тези средства Европейската общност ще осигури 10% от средствата, необходими за посрещане на хранителната криза, изчислени от Комисията на 18 милиарда евро за краткосрочно финансиране (2008-2009 г.) за най-тежко засегнатите развиващи се страни. Според депутатите тези краткосрочни мерки трябва да се впишат в една дългосрочна стратегия за подкрепа на продоволствената сигурност в развиващите се страни, която да се основава на техните нужди и планове.
 
Приетите мерки трябва да помогнат на развиващите се страни да увеличат производителността в селското стопанство, да отговорят бързо на непосредствените нужди на тези страни и тяхното население, както и "да бъдат първа крачка за предотвратяването, доколкото това е възможно, на продоволствената несигурност в бъдеще". Те трябва да съдействат за смекчаване на последствията от нестабилните цени на храните в глобален мащаб, което би било от полза за най-бедните слоеве от населението, за дребните селскостопански производители, както и за европейските потребители и селскостопански производители.
 
По време на съвещателната процедура между Парламента и Съвета относно Бюджет 2009 на ЕС на 21 ноември, беше постигнато съгласие между двете институции относно финансирането на тези мерки. Средствата ще бъдат осигурени от три източника: инструмента за осигуряване на гъвкавост към бюджета, резервът за спешна помощ и преразпределение на средства в бюджетната рубрика "външни отношения".




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |