В новините
 
05.12.2008 16:53   Новината е видяна 5103 пъти
ЕП иска гарантиране на достъпа до финансиране за малките и средни предприятия

Депутатите от ЕП приеха на 4 декември резолюция относно мерките за подобряване на условията за малки и средни предприятия (МСП), включени в Акта за малкия бизнес в Европа. В нея те призовават Съвета да придаде задължителна юридическа сила на неговите разпоредби, като същевременно Комисията и държавите-членки трябва да гарантират достъпа до финансиране на МСП в условията на финансова криза.
 
Актът за малкия бизнес (SBA) в Европа беше представен на 25 юни 2008 г. от Европейската комисия, като в него се съдържат 10 основни принципа за насърчаване на малките и средни предприятия в ЕС. Актът съдържа и четири законодателни инициативи, сред които предложение за нова регулация за изключване от режима за държавни помощи, нов статут за Европейското частно дружество и намалено ДДС за локално предлагани услуги. Съветът прие официално Акта на 1 декември 2008 г.
 
Според депутатите малките и средни предприятия (МСП) имат жизненоважно значение за икономиката на Европа, тъй като осигуряват над 100 милиона работни места, допринасят за икономическия растеж, представляват основен източник на иновации и насърчават равнопоставеността на половете и регионалното развитие.
 
Според текста на резолюцията настоящата финансова криза е направила още по-очевидни недостатъците на действащата уредба за МСП и е засилила неотложността на ефективното прилагане на разпоредбите, които се съдържат в SBA.
Затова депутатите призовават Съвета да "придаде задължителна юридическа сила на неговите разпоредби, за да може той да окаже съществено положително въздействие върху средата за МСП".
 
В заключение ЕП призовава Комисията и държавите-членки да не забравят „реалната икономика" в борбата с текущата финансова криза, като предоставят конкретна помощ за МСП чрез гарантиране на техния достъп до финансиране в настоящия критичен момент.
 
Във връзка с това депутатите приветстват новия пакет на Европейската инвестиционна банка, който предвижда 30 милиарда евро за кредити за МСП, както беше договорено от Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN), но според тях тази сума няма да бъде достатъчна за решаване на текущите проблеми по финансирането на МСП.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |