В новините
 
05.12.2008 16:55   Новината е видяна 4899 пъти
ЕП оценява положението на жените на Балканите

Европарламентът прие с голямо мнозинство доклад, който разглежда положението на жените на Балканите в различни области на обществения живот. Според него жените могат да играят водеща роля в демократичните процеси на Балканите, но са необходими още много усилия относно техния достъп до пазара на труда, участието им в икономическата и политическа сфера, както и в борбата срещу домашното насилие и трафика на хора.
 
Докладът разглежда положението на жените на Балканите, като се фокусира върху страните-кандидатки - Хърватия и Бивша Югославска република Македония, и потенциалните кандидатки: Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия и Косово.
 
Според депутатите от Комисията по права на жените и равенство между половете, която одобри доклада, продължаването на политическата и икономическа стабилизация и създаването на демократични институции в балканските страни изисква "активно участие" от страна на жените, които са малко над половината от населението.
 
Същевременно в доклада се отбелязва със загриженост, че законите и практиките (институционални, финансови и човешки) за равенство между половете в тези държави не са напълно гарантирани, въпреки че съществува разлика между страните, които са започнали преговори за присъединяване, и тези, които не са.
 
Депутатите считат, че жените на Балканите, които са били жертви на войни, не трябва да бъдат разглеждани единствено като жертви, а по-скоро като фактори в стабилизирането и разрешаването на конфликтите. За тази цел те трябва да бъдат "равностойно представени в политическото и икономическо вземане на решения". Европейските депутати приветстват също така въвеждането на квоти, които да насърчат представителството на жените в политическите партии и националните събрания.
 
Според текста на доклада балканските страни са транзитни страни в процеса на трафик на хора, като обикновено жертви на трафика са жените и децата. В този смисъл депутатите смятат, че равенството между половете, кампаниите за подобряване на осведомеността и мерките против корупцията и организираната престъпност са от съществено значение в борбата в балканските страни срещу явления като проституцията и трафика на хора.
 
В същия контекст докладът призовава балканските страни да предприемат спешни действия за предотвратяване на детската проституция и порнография, да засилят наказанията за принуда или подбуждане към проституция и да търсят наказателна отговорност за разпространение на детска порнография в интернет.
 
За осъществяването на тези мерки членовете на ЕП искат Комисията да предостави предприсъединителни фондове за укрепване на правата на жените на Балканите.
 
В заключение те призовават Комисията да наблюдава отблизо изпълнението на критериите от Копенхаген, по-специално по отношение на равните възможности за мъжете и жените и правата на жените в страните-кандидатки.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |