В новините
 
21.11.2008 00:50   Новината е видяна 4893 пъти
Реакция на ЕС на влошаващото се положение в източната част на Конго

Европейският парламент прие днес резолюция относно ответната реакция на ЕС на влошаващото се положение в източната част на Демократична република Конго (ДРК). В нея депутатите настояват за засилване на оперативния капацитет на MONUC, която да може да използва въоръжена сила за защита на заплашените лица, искат оказването на мащабна хуманитарна и медицинска помощ от страна на ЕС и призовават да се спре достъпът на бунтовниците до изкопаеми суровини в източната част на страната.
Депутатите призовават Комисията и Съвета да положат всички усилия за намиране на политическо решение и в тази връзка приветстват инициативата на комисаря Louis Michel за организиране на среща на президентите на Конго и Руанда в Найроби.
 
ЕП потвърждава подкрепата си за MONUC, чийто присъствието е "абсолютно необходимо", като същевременно иска да й бъде позволено да използва въоръжена сила за защита на заплашените лица. В тази връзка призовава Белгия, Франция, Италия и Великобритания да "изпълняват водеща роля" в Съвета за сигурност на ООН, който да подкрепи увеличаването на  оперативния капацитет на MONUC с подходящо оборудване и човешки ресурси.
 Резолюцията иска също от Съвета и Комисията да започнат веднага мащабни програми за хуманитарна и медицинска помощ и за реинтеграция на цивилното население в източните части на Конго.
 
По-нататък депутатите изразяват "гневното си възмущение от масовите убийства, престъпленията срещу човечеството и проявите на сексуално насилие срещу жени и момичета" в източните провинции на ДРК и призовават извършителите да бъдат предадени на съд, който да им наложи най-строги наказания. Те искат също така правителството на Конго да направи "всичко възможно, за да установи самоличността на отговорниците за извършените в региона военни престъпления" и да ги предаде на съд.
 В заключение членовете на ЕП изтъкват, че незаконната експлоатация на природни ресурси в източната част на ДРК представлява източник на финансиране за бунтовническите групи. Затова те призовават конгоанските власти, в сътрудничество с MONUC, да спрат достъпа на бунтовниците до изкопаемите суровини (особено диаманти, колтан и злато).
 
Комисията и държавите-членки трябва да гарантират, че европейските предприятия не търгуват, обработват или внасят такива суровини или получени от тях продукти, както и да търсят отговорност от всяко предприятия, което следва подобни практики.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |