В новините
 
23.10.2008 00:15   Новината е видяна 4634 пъти
Парламентът насърчава публичния сектор да купува екологични превозни средства

Европарламентът одобри с голямо мнозинство предложение за директива, което насърчава използването на екологични и енергийно ефективни превозни средства. Директивата задължава публичния сектор и някои частни оператори да вземат под внимание не само цената, но и енергийните аспекти и въздействието върху околната среда през целия жизнен цикъл на превозните средства, които те смятат да закупят.
 
Целта на директивата е да се стимулира пазарът на екологични и енергийно ефективни превозни средства, което от своя страна да насърчи производителите да инвестират и доразвиват превозни средства с ниска консумация на енергия и малки емисии на СО2 и други замърсители.
 
Така при процедурите за обществени поръчки трябва да се взема предвид не само цената, но и енергийните аспекти и въздействието върху околната среда - потребление на енергия, емисии на CO2 и на други замърсители, включително NOx, NMHC и прахови частици - през целия жизнен цикъл на превозните средства.
 
Предложението за директива обхваща не само обществения сектор, но и частните предприятия, които са наети по договор да извършват транспортни услуги, включително и тези в областта на градския транспорт. Държавите-членки могат да изключат от прилагането на директивата някои превозни средства със специално предназначение - линейки, превозни средства за транспорт на органи за трансплантация, пожарни коли...
 
Имайки предвид, че годишно в ЕС публичните власти закупуват над 110 000 пътнически коли, 110 000 леки товарни автомобили, 35 000 камиона и 17 000 автобуса, се очаква новата директива да гарантира достатъчно високо търсене на екологични и енергийно ефективни превозни средства, което да насърчи автомобилната индустрия да инвестира в подобни проекти.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |