В новините
 
21.08.2008 08:37   Новината е видяна 5059 пъти
„Ден на кариерата за хора с увреждания

 „Българско сдружение за личностна алтернатива” (БСЛА) за четвърта поредна година организира „Ден на кариерата за хора с увреждания”. Неговата цел е повишаване на шансовете за професионална реализация на безработни лица с трайни увреждания в град София.

Форумът ще се проведе на 8 октомври 2008 г.
в столичния хотел „Радисън” (пл. Народно събрание).

Заявки за участие се приемат до 3 октомври 2008 г.

Настоящата инициатива се реализира съвместно с Агенцията за хората с увреждания към Министерство на труда и социалната политика, Българската стопанска камара и медийното партньорство на ток-шоу «Сблъсък» на телевизия «бТВ».

Основни дейности по проекта:

Ангажиране на общественото мнение - провеждане на медийна кампания и излъчване на телевизионни клипове, насочени към потенциални работодатели;
Ангажиране на потенциални работодатели, съпричастни към идеите на проекта, и осигуряване на работни места;
Провеждане на информационен семинар и „Ден на кариерата за хора с увреждания 2008” (гр. София, хотел „Радисън” – 08.10.2008 г.)
За допълнителна информация може да се обръщате към Орлин Денков, Главен секретар на БСЛА, на телефон 0887 21 82 92 или orlin@bapa-bg.org 

Българско сдружение за личностна алтернатива е неправителствена организация в обществена полза, регистрирана през 2004г. Сдружението възникна като част от проекта „Интеграция на хората с увреждания в обществения живот чрез осигуряване на работа”, финансиран по програма „Малки схеми” на Световната банка.

Проектът бе иницииран от група млади хора, сред които водещите на предаването “Сблъсък” Иван Христов и Андрей Арнаудов, обединени от идеята да спомогнат за интеграцията на хората в неравностойно социално положение и да утвърдят общовалидните човешки ценности. Сдружението е организатор на ежегодно провеждащия се “Ден на кариерата за хора с увреждания”.

По данни на Агенцията по заетостта, наблюдаваната от девет години насам възходяща тенденция в числеността на безработните с трайно намалена работоспособност продължава. Също така, трябва да се отбележи фактът, че съществуващите статистики се отнасят само за лицата, регистрирани в Бюрата по труда. Сред групата на хората с увреждания съществува и т. нар. „скрита безработица” – безработни лица, които не са регистрирани в Дирекциите „Бюро по труда”.

Продължаващото увеличение на регистрираните безработни хора с увреждания се наблюдава, въпреки непрекъснатата дейност на бюрата по труда за преференциалните възможности за осигуряване на заетост на лицата с трайно намалена работоспособност, осигурени от Министерството на труда и социалната политика.

Съществуващата ситуация по отношение на трудовата заетост на хората с увреждания се усложнява допълнително от факта, че работодателите, които въпреки множеството мерки, предвидени в различни нормативни актове /Закона за интеграция на хората с увреждания, Кодекса на труда, Закона за насърчаване на заетостта, Националната програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания и др./, не са наясно с механизмите и методиката за наемане на безработни от тази група, преференциите и стимулите, спецификата при работа с тях, както и много други аспекти, съпътстващи общуването с хора с увреждания.

Другата съществена пречка е с психологически аспект - голяма част от хората с увреждания трудно приемат активна роля на пазара на труда, поради тежката социална изолация, в която живеят





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |