В новините
 
09.08.2008 14:27   Новината е видяна 7515 пъти
Художникът Даниел Божков и проф. Георги Каприев с интелектуален лонг дринк за родния Бургас

Приятели от детинство, художникът Даниел Божков и професорът по философия Георги Каприев, поднасят на Бургас удоволствие, плътно като последните летни дни на голямата ваканция. Тези дни,  в които хората се събират и радват един на друг и на безгрижието, уговаряйки се за следващото лято, остават ярко в съзнанието, и са специално подбрани от тях за проекта, на който ще станем зрители след 24 август.

С удоволствие научихме от нашите приятели от Черноморски Фар, че:

Мобилен музей раздава “Бърза художествена помощ”. Даниел Божков разказа за намеренията си да работи с Грета Анастасова и Петя Стойкова от “ДЮН”

Мобилният музей за съвременно изкуство, за който “Черноморски фар” анонсира във вчерашния си брой, ще бъде базиран в подвижна каравана и в шатрите на Флората в Морската градина на областния център.
Любопитните трябва да имат търпение до 24 август, когато официално ще бъде даден стартът на атрактивния проект. Художници от САЩ, Германия, Полша, Италия, Литва, Турция и Мексико ще бъдат представени по необичаен начин – през погледа на съвременни техни колеги, повлияни от творбите им. Ще има и произведения на автори от София и Бургас.
Известният философ проф. Георги Каприев, който е с бургаски корен, ще влезе в ролята на гид, който води тур на скулптурите в Морската градина. Своеобразното пътуващо училище по изкуства ще заостри вниманието към особените следи от миналото и с шеговита интерпретация ще разглежда днешния им контекст.
“Изкуството е толкова важно за човешкото оцеляване, колкото храната, водата, здравето и сигурността. Общество, което няма постоянен достъп до съвременно изкуство, се нуждае от спешна художествена помощ”, твърди Даниел Божков, който разкри в редакцията дръзките си намерения да превърне последната седмица на август в незабравимо изживяване не само за бургазлии.  
Пътуващият проект ще включва още пърформанси, видео, виртуален храм, чиито спирки и вариации могат подробно да се проследят на сайта http://www.emergencyartcare.org/, който ще бъде задействан в края на следващата седмица.
Роденият в Бургас Даниел Божов е завършил стенопис в Художествената академия в София, а от 1990 г. живее в Ню Йорк. Той създава проекта “Мобилен музей за съвременно изкуство в България” с мисия. Според него една от многото кризи, които страната изпитва в момента, е и тази, че няма музей за съвременно изкуство. Затова е щастлив, че идеята му е намерила подкрепа от американските фондации Artslink и Artmatters, които го спонсорират.
Божков преподава визуални изкуства в Колумбийския университет, представен е от галерията Andrew Kreps в Ню Йорк. Работи в различни жанрове на съвременното изкуство, но основният му метод е “засаждане на концептуално зърно” в социалната среда и наблюдение как то се развива. Проектът му “Eau d’Ernest”, парфюм с миризмата на писателя Ърнест Хемингуей, е бил представен на 9-ото биенале в Истанбул през 2005 г.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |