В новините
 
22.05.2008 12:11   Новината е видяна 10813 пъти
Пристанищата на Поморие, Царево и Ахтопол вече са собственост на общините. Кметът на Бургас сърдит на премиера, че не може да лови попчета на кея

На среща с журналисти в х-л България Кметът на Бургас изрази недоволство, че Бургазлии не могат вече на ловят попчета и скарида на бургаския кей. Поне едно късче от пристанището трябва да остане за Общината, заяви той. Дискусия ше бъде предизвикана тези дни, свързана с това дали Бургас е възникнал първо или пристанището. Историците са започнали да пишат научни трудове на тема, за да се докаже, че поради участието на дясната левица Бургас е възникнал първо някъде към Дебелт, после около тръстиките и накрая имало и пристанище. Ако ДНББ се беше намесил навреме това нямаше да е така. Тогава около 1634 г щеше да се изгради първо пристанище за 300000 т танкери и после около него щеше да се изгради Бургас.

Непознаването на Бургаската история даде шанса на "малките" общини с кметове толерирани от правителството да ни изпреварят. Това показва мониторингът на тази тема.

Пристанищата на Поморие, Царево и Ахтопол вече са собственост на общините. В Бургас премиерът Сергей Станишев официално връчи документите за право на собственост на кметовете на морските общини Поморие и Царево.

Договорите за владение бяха подписани от областния управител Любомир Панталеев и кметовете Петър Златанов и Петко Арнаудов. С този акт за пръв път в у нас български общини придобиват безвъзмездно правото на собственост върху прилежащите им пристанища. Това стана съгласно решение на Министерски съвет от миналата година, когато те бяха извадени от пристанище „Бургас” и промениха статута си на портове с регионално значение.

Процесът на децентрализация набира скорост и днес българските общини, са много по-зрели и опитни да управляват собствеността си, каза министър-председателят.

Той добави, че това е преди всичко отговорност пред хората, които живеят в общините, защото оттук нататък ще искат от тях реализация на проекти: модернизацията на пристанища, изграждане на яхтените пристанища, заедно с развитие на рибните пристанища, за да бъдат тези общини много по-атрактивни за туристите и оттук нататък нещата са в техни ръце. В страната ни бизнеса има доста голям ресурс и трябва да се намери точен баланс, защото публично-частното партньорство, е нещо на което ние тъпърва се учим, как да се намери баланса между частния интерес, който търси икономическа изгода и обществения интерес е развитието на тази инфраструктура, каза Станишев.

www.novinite.com





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |