В новините
 
22.04.2008 12:03   Новината е видяна 7079 пъти
Възстановяват старата жп линия през солниците до ПОМОРИЕ, пътуваме и от “Меден рудник” с БДЖ

Възстановяват старата жп линия през солниците, пътуваме и от “Меден рудник” с БДЖ
Старата пътническа жп връзка между  Поморие  и Бургас ще бъде възстановена, каза вчера съветникът на министъра на транспорта и водач на червените в местния парламент Павел Маринов. Идеята е старата железница да влезе в употреба като надземно метро с пътнически спирки и по този начин да облекчи автомобилния трафик в посока към Слънчев бряг. “Тази линия е създадена през 1922 година и  не трябва да я закриваме, а да й предадем нов смисъл, като я разширим на юг”, каза още Павел Маринов, който е автор и на идейния проект “Супер Бургас” за отваряне на Бургас към морето. 
Жп линията ще свързва още  централна градска част с най-големия комплекс “Меден рудник”. В  момента съществува такава връзка, която от пристанище  Бургас продължава  до квартал “Победа”. Идеята за надземното метро е  съвместна между община Бургас и Министерство  на транспорта. Преди  известно време двете институции подписаха меморандум за сътрудничество и един от резултатите на този меморандум е реализирането на надземната железница.
С БДЖ  ще може да се отиде от “Меден рудник” до централна жп гара,  следващата спирка ще бъде гара „Владимир Павлов”, спирка ще има и около МБАЛ-Бургас, съобщи още Маринов.
Жп линията можела да се продължи и на юг от Бургас до Созопол и Царево, като за отделните отсечки ще  се изграждат лотове по примера на тези за автомобилния транспорт.  Първоначално обаче  ще започне да функционира  трасето Поморие-Бургас. Преди известно време на няколко пъти бившият кмет Йоан Костадинов прави постъпки пред транспортното министерство  да закрие линията, като получи отрицателен отговор.
Според бившата управа линията пречеше на инвестиционните намерения в новия квартал Кьошето. Сега обаче ситуацията била различна,  като линията ще влезе в действие.
Възложител на проекта ще е община Бургас, като в момента проектът е  на етап проучване на задание, стана ясно още.
Парите за изграждането щели  да дойдат по оперативните програми на ЕС.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |