В новините
 
27.03.2008 11:44   Новината е видяна 4155 пъти
Дебат за пролетния Европейски съвет

Преди да обсъдят положението в Тибет, членовете на Европейския парламент дебатираха заключенията от срещата на Европейския съвет, която се проведе на 13-14 март в Брюксел.
Словенският министър-председател Janez Janša подчерта основните постижения на пролетния Европейски съвет, като например началото на амбициозен, конкретен и по-модерен тригодишен цикъл на Лисабонската стратегия, потвърждаване на основните принципи и времева рамка за приемане на енергийния и климатичен пакет, както и последващите стъпки, които трябва да се предприемат за стабилизиране на финансовите пазари.
Председателят на Комисията Jose Manuel Barroso подчерта значението на партньорството между европейските институции и добави, че амбициите на ЕС са такива, че "ни трябва обща визия". Той говори за климатичните изменения, забавянето на икономиката на САЩ и призова ЕС да демонстрира увереност и бдителност в действията си. Той поздрави председателството за провелия се Съвет и каза, че до лятото Комисията ще работи в три области: подновяване на социалния дневен ред, европейския закон за малкия бизнес и средиземноморското партньорство.  
Оратори от политическите групи
Председателят на ЕНП-ЕД Joseph DAUL (Франция) подчерта значението на свободното движение на научни изследователи и подобреното взаимно признаване на квалификациите. Той приветства идеята за Средиземноморски съюз.
Лидерът на социалистите Martin SCHULZ (Германия) изтъкна значението на социалното измерение и необходимостта за включване на промишлеността в борбата срещу климатичните изменения. Също така той каза, че трябва да се даде еднаква тежест на източното и средиземноморското измерение.
Adina-IOANA VĂLEAN (АЛДЕ, Румъния) изтъкна важността на енергийната ефективност и предупреди срещу прекаления оптимизъм за икономическата перспектива предвид ситуацията в САЩ.
Brian CROWLEY (Европа на нациите, Ирландия) каза, че всъщност истинското препятствие пред растежа е "неспособността ни да рискуваме и да намираме иновационни решения в кризисни области". 
Rebecca HARMS (Зелени/ЕСА) каза, че според нея не се преследват амбициозни иновативни политики. "Искаме добра търговия на емисии и трябва да се противопоставим на лобитата от автомобилната и стоманената индустрия".
Според Dimitrios PAPADIMOULIS (ЕОЛ/СЗЛ, Гърция) срещата на Европейския съвет не е била успешна и изразените позиции са слаби.
Johannes BLOKLAND (Независимост/Демокрация, Холандия) приветства амбициозните предложения за законодателство за борба с климатичните изменения.
Roger HELMER (Независими) каза, че заключенията на Съвета съдържат редовните клишета, пренебрегвайки важни въпроси, като например неспособността на ЕС да се изправи пред предизвикателствата на глобалната конкуренция.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |